Новини Събития

Туристите искат да се загубят в Любляна

   
Туристите искат да се загубят в Любляна

Любляна е смятана за "зелената столица" на Европа за 2016 г. През последните 8 години има малка промяна на философията и по-сериозен поглед върху международния модел на пълна икономическа независимост, пише NY Times. Тя продължава да е толкова независима, след като предлага повече от 1600 споделени велосипедни услуги като наемане, каране и съхраняване.

Центърът на града се е сбогувал с автомобилите и разполага с около 1798.32 квадратни метра площ за жител. Любляна е особено красив град, достатъчно е да погледнете нагоре към хълма, за да видите замъка, както и калдъръмените пътища, пресичащи река Любляница. Близо 300 хиляди жители живеят и се радват на скока, който столицата на Словения е направила.

Тук ще откриете ресторанти със звезди Мишлен, награда от ЮНЕСКО за градски дизайн - заслугата е за класически словенски начин за реставрирането на сградите. Любляна дори отвори своята бивша фабрика за велосипеди, която днес е творчески център с открити ателиета, галерии и магазини.

Ако попаднете там, задължително трябва да откриете отворената кухня на Словения, предлагаща местна кухня, плодове и зеленчуци на открития пазар, разположен до катедралата Свети Никола и Тройния мост.

Там ще откриете една особено цветна палитра от ястия - от азиатска до местна кухня. Цената на едно ястие е средно от около 8 евро. Пазарът работи от 10 до 21 часа, а през лятото продължава до 22 часа.

Любляна е място, където колоездачите не са гледани като полезно изкопаемо. Страната се гордее със своите състезатели в този спорт и точно по тази причина ще забележите достатъчно колоездачи, които използват този начин за движение.

Замъкът на Любляна, укрепление от XV век на върха на хълма, се достига само с 10 минути разходка по пътека или с помощта на фуникулер. Входът за замъка е 12 евро и има сериозно количество забавления, арсенал за разглеждане, дори кулинарни атракции. След една разходка из цитаделата, спокойно може да се ориентирате към по-изисканите ресторанти като Strelec, който разполага със звезда Мишлен, цилиндрична трапезария в Кулата на стрелците. Имате свободата да избирате между 5-7-10-степенно меню, което се оценява на сума от 90 до 130 евро.

Менюто се променя всяка седмица, следователно не очаквайте да можете да поръчате същото. След един добър обяд не бързайте да си отивате, минете и през Grajska Vinoteka. Там се предлага вино от вековна лоза, която за съжаление трябва да се засади отново през 2016 г. На това място може да опитате над 200 вида местно словенско вино. Друга винарна е Dvorni Bar, където се предлага вино само от региона.

Снимка: iStock by GettyImages

Бистро Базилика е известна локация, която се простира на площада на Френската революция. Тук ястията се приготвят по стари семейни рецепти. Храната тук е средно около 10 евро, но туристите препоръчват да се настаните на терасата на заведението. Гостите задължително трябва да посетят и бутик IKA, известен с картини на 100 словенски художника, дизайнерски скулптури и най-различни дрехи.

Отново ще откриете бутиково вино, изработено изцяло от био продукти. Десертът задължително трябва да бъде от сладкарница Yauya, където се предлагат еднократни торти и шоколадови бонбони, направени само за този ден и тази дата от сезона. От левия бряг на Любляница може да откриете и малко западно влияние. Грег Юркович е словенски американец, който се завръща в страната си и отваря пицария - Pop`s Pizza. Пицарията е в стар класически неаполитански стил и запазва класическите рецепти. Пешеходната обиколка на Любляна също не трябва да се игнорира.

Градската туристическа служба е творение на Йозе Плечник - архитект, помогнал за оформянето на столицата в началото на XX век. Двучасовата разходка с много внимание в детайлите, спокойно може да откриете цялата история на Словения, а за целта трябва да платите само 95 евро за двама души. Обиколката завършва с къщата на Плечник, където входът е 8 евро и са запазени всички макети на неговите шедьоври. Може да завършите вечерта с разходка с лодка - 50 минути на борда на дървената електрическа Barka Ljubljanica. Ще преминете през всички обекти, които сте посетили през деня.

Маршрутът завършва до Люблянските блата, които са обект на световно културно наследство, датиращ от хилядолетия, където останките от наколни жилища и праисторически къщи построени на кокили, могат да бъдат разгледани. Тук се крие и най-старото колело. На финала на разходката може да се настаните в Ribja Brv, където се продава класическо и освежаващо Makalonca.

Ако искате да изпитате вкусовете на Любляна, не се настанявайте в скъпите ресторанти на центъра. Хванете такси и отидете до семейния ресторант Gric. Той съществува от десетилетия и може да се похвали като един от малкото, които произвеждат продуктите си в разстояние от 10 километра. Във времето е получил звезда Мишлен, а шеф Лука Косир знае как да готви устойчива гастрономия. Неговото 11-степенно меню струва 110 евро, а ако искате специално селектирана бутилка вино, тогава се пригответе за 150 евро.

Летният театър Krizanke е център на Любляна по време на фестивала, който се провежда от юни до септември. Сградата започва като църква и манастир за религиозни военни ордени като рицарите тамплиери и тевтонските рицари, но през 50-те години на миналия век е префасонирана на летен театрален комплекс. Фестивалът организира мюзикъли, балетни представления и драми, както и джаз, поп и симфонични концерти. След шоуто може да отидете в Колибри - малък бар, ориентиран към коктейлите. Едно от предпочитаните питиета там е - Porn Star Martini.

След това отидете до квартал Метелкова - бивши военни казарми, превърнати в арт пространство за изложби на изкуство и историята на града. Националният музей на Словения е с вход от 8 евро, разполага с мебели, картини и керамика от 1300 г. Словенският етнографски музей предлага около 3000 експоната, а входът е само 4.5 евро.

 

 

Музея за съвременно изкуство Метелкова е друго място, където провокативните артисти са готови да изненадат хората с най-различни други варианти. В първата неделя на месеца, входът на много от музеите в Любляна е напълно безплатен.