Новини Събития

Шефът на БАТ обсъди развитието на туризма в Самоков и Боровец

   
Шефът на БАТ обсъди развитието на туризма в Самоков и Боровец

Председателят на Българската асоциация за туризъм (БАТ) Ивелин Кичуков проведе работна среща с кмета на Самоков Ангел Джоргов. Те обсъдиха проблемите в региона и развитието му като дестинация четири сезона, съобщиха от неправителствената организация. Кичуков сподели и някой точки,  които са критични за съседния национален курорт Боровец.

Цялостната инфраструктура в курорта не е на необходимото ниво. Липсват пешеходни алеи и тротоари, остава впечатление, че идеята на курорта е да отидеш с автомобил до пред пистата и от колата директно да сложиш ските и да се качиш на лифта, каза Кичуков.

Тротоарите и пешеходните зони (където ги има изобщо) не се почистват адекватно нито през зимния, нито през летния сезон. През зимата са заледени, през останалата част от годината са предимно кални, прашни, изкъртени тротоарни плочки, липсващи такива и др.

Малките вътрешни улици между центъра (триъгълника между хотелите "Самоков", "Феста Уинтер Палас" и "Мусала") също са в лошо състояние.

Старият център на курорта, при хотелите "Сокол" и "Бор", е занемарен, с буйна некосена трева през лятото, непочистен сняг през зимата и като цяло в нужда от значителни ремонтни дейности. Околното пространство на стария център е с множество изоставени и рушащи се сгради, които освен грозна гледка, са и потенциално опасни.

Цялостната визия на централната част на Боровец с дървените бараки и заведения не подхожда на модерен планински курорт и трябва да се помисли за промяна на тази визия.

Републиканският път Костенец – Долна Баня – Боровец е в лошо състояние, а оттам могат да пристигат нови туристически потоци, ако този път се оправи.

Качеството на питейната вида в част от курорта е лошо, има периоди от годината, когато водата, която получават част от хотелите, е мътна и кална. Има какво да се желае от културната програма и събитията в курорта, по подобие на Банско, посочи Ивелин Кичуков.

По време на срещата бяха начертани конкретни стъпки за развитие и срокове за нови срещи, на които да се конкретизират идеи за региона. Кичуков направи срещи и с част от местния бизнес в сферата на туризма. Като национална и отговорна организация, БАТ продължава срещите в страната с местната власт и бизнеса, на които се обсъждат генералните проблеми в бранша и мерки за тяхното разрешаване. Обединението по национални приоритети е мисията на БАТ в 5 годишната програма, която е записана от ръководството.

Габриел Драгиев