Новини Събития

Хиляди протестират в Барселона срещу прекомерния брой туристи

   
Хиляди протестират в Барселона срещу прекомерния брой туристи

Хиляди жители на Барселона протестираха в събота вечерта, размахвайки плакати и водни пистолети срещу летовниците, изразявайки своя гняв и възмущение от прекомерния туризъм в Испания, съобщава гръцкия "ПротоТема".

С мотото „Стига! Нека поставим граници на туризма" хората демонстрираха край плажен квартал на Барселона, настоявайки държавата да спре притока на туристи, които посещават страната всяка година.

Държаха плакати с надписи: „Барселона не се продава" и „Туристите да се прибират". Някои разгневени протестиращи пръскали с водни пистолети срещу чуждестранни посетители в ресторанти в Барселона. 

Постоянно растящите жилищни разходи в Барселона, които са се повишили с 68% през последното десетилетие, са един от основните проблеми на протестиращите, заедно с въздействието на туризма върху местната търговия и условията на труд в града с 1,6 милиона души.

Наемите са се повишили с 18 процента през юни спрямо година по-рано в туристически градове като Барселона и Мадрид, според уебсайта за недвижими имоти Idealista. От години градът е облепен с антитуристически графити и послания като "туристите се прибират", насочени към посетителите, които някои местни жители обвиняват, че повишават цените на имотите и оформят икономиката.

Кметът на Барселона Хауме Колбони обяви през юни план за постепенно премахване на всички краткосрочни наеми до 2028 г. Властите се опитват да ограничат нарастващите разходи за жилища и да направят града жизнеспособен за жителите.

Мнозина все още вярват, че не се прави достатъчно, за да се балансират нуждите на туристите, които носят милиони в града всяка година, с тези на местните.

„Нямам нищо против туризма, но тук, в Барселона, страдаме от излишък от туризъм, който направи нашия град непригоден за живеене", казва Жорди Гуиу, 70-годишен социолог. Североизточният крайбрежен град, с международно известни забележителности като Ла Саграда Фамилия, посрещна повече от 12 милиона туристи миналата година, според местните власти.