Новини Транспорт

Обявиха летището в Истанбул за най-доброто в Европа

   
Обявиха летището в Истанбул за най-доброто в Европа

Международното летище Истанбул спечели престижната награда за най-добро летище в Европа за 2023 година в категорията на летищата с над 40 милиона пътници годишно. Наградата беше присъдена от Международния съвет на летищата (ACI) в Европа и беше поделена с миналогодишния победител - летище Фиумичино в Рим.

Селахаттин Билген, главен изпълнителен директор на летище Истанбул, заяви: "Винаги търсим нови начини да надминем очакванията на нашите гости в областта на устойчивостта, достъпността, иновациите и технологичния напредък", се казва в изявление на въздушния център.

През миналата година летището в Истанбул е обслужило повече от 76 милиона пътници, отбелязвайки ръст от 18% в сравнение с предходната година. Амбициозната цел на летището е до края на 2025 година капацитетът му да достигне 120 милиона пътници годишно.Международният съвет на летищата подчерта, че летищеИстанбул е поставило устойчивостта "в центъра на своята стратегия". Един от примерите за това са плановете за изграждане на слънчева електроцентрала, която да задоволява всички нужди от електроенергия на летището.

"Съдиите отбелязаха, че победителят продължава да демонстрира, че агресивните инвестиции в най-съвременна летищна инфраструктура, заедно с подкрепящо правителство, са печеливша формула - създаване на силен глобално конкурентен хъб, който успешно печели пътници и привлича повече авиокомпании", допълниха от Международния съвет на летищата.

В категорията "25-40 милиона пътници" летището в Осло беше обявено за най-доброто летище в Европа благодарение на добрите си резултати в оперативната дейност и точността.

Летище Истанбул е едно от най-модерните и големи летища в света. То беше открито през 2018 година и бързо се превърна в основен авиационен хъб, свързващ Европа, Азия и Африка. Летището разполага с най-съвременни технологии и удобства за пътниците.

Наградата за най-добро летище в Европа е поредното признание за усилията на летище Истанбул да предоставя първокласно обслужване на своите клиенти и да се развива като лидер в авиационната индустрия. Очаква се през следващите години летището да продължи да привлича все повече пътници и авиокомпании и да затвърди позицията си на един от най-важните авиационни центрове в света.