Анализи

От туристическия бранш в Литва препоръчват България

   
От туристическия бранш в Литва препоръчват България

Белите пясъчни плажовеприродните обекти, защитени от ЮНЕСКОбогатата история на страната и вековните традиции привличат туристите за почивка в България. Броят на туристите в страната показва, че популярността на тази страна нараства ежегодно, пише литовския сайт „Kaipkada“, като отбелязва, че според българското Министерство на туризма България е една от страните от Европейския съюз /ЕС/, в които броят на нощувките на туристи през 2023 г. се е увеличил значително – през миналата година броят им в страната е достигнал 27 милиона, което е 12% повече от 2022 г. Тази година се очаква да приеме още повече посетители от страните гости. Според представител на „Tez Tour“нарастващият брой туристи в България не е никак изненадващ.

„От живота в градовете София, Варна, Пловдив до добре поддържаните плажове на Черно море – тук пътешествениците могат да прекарат почивката си според интересите си. Освен това гостоприемството на жителите на страната, атрактивните цени за почивка и вкусните местните ястия също допринася за нарастването на популярността на България“, коментира Илона Бразаускайте, специалист в Отдела за обслужване на клиенти на туроператора, пред уебсайта.

Според нея България е европейска страна, а поради нейната гъвкавостлитовците също са сред тези, които избират охотно да почиват в нея – туроператорът предлага полети с продължителност от два часа и половина до летище Варна и Бургас.

Черноморското крайбрежие на България, известно още като Българската Ривиера, се простира на 378 км, от които около 130 км се състоят от плажове с бял и златист пясък, напомнящи за обичаното от литовците Балтийско море.

„Българските плажове, полета, природа и зеленина са много близо до литовския пейзаж. И ако можете да видите планините в далечината, можете да се почувствате сякаш шофирате през Литва“, споделя Грета Кирстукайте, мениджър по туризъм в „West Express“, която току-що се е върнала от България.

Според нея плажовете в страната са поддържаниспретнатикрасиви, а дългата брегова ивица гарантира, че няма нужда да търсите място за себе си.

„Бих откроил най-популярния курорт в страната – „Слънчев бряг“, известен със златистия си плаж, както и курорта „Златни дюни“, който има дълга плажна ивица с фин пясък. Плажът на „Албена“ ще бъде особено популярен сред семействата, където морето наистина е много плитко, докато плажът на Синеморец ще бъде по-тих, по-усамотен, заобиколен от прекрасни природни пейзажи, така че ще впечатли любителите на природата“, казва специалистът по пътуванията.

Синеморец
Синеморец. Снимка: Искра.бг

В България температурата на въздухапрез лятото достига 28°C, а на водата– 26°C. Заради умерените горещини в българските курорти ще има приятна почивка както за млади хора и семейства, така и за по-възрастни туристи. Според представителя на „Tez Tour“ България е известна и с традициите си в лечението с морска вода и минерални извори – балнеология. В балнеоложките курорти модерното медицинско оборудване се комбинира с естествени методи на лечение, така че тези места са популярна дестинация за здравен туризъм.

„В страната има много термални и минерални извори, известни с лечебните си свойства. Изворите и спа процедурите в Велинград, Хисаря, Сандански, Павел баня привличат посетители, които искат да преодолеят различни здравословни неразположения – от заболявания на дихателните пътища и опорно-двигателния апарат до кожни проблеми“, посочва Бразаускайте.

България се намира на кръстопътя на източните и западните цивилизации и в продължение на хиляди години местоположението й е довело до формирането на богатото културно наследство на страната.

„Дори седем от културните обекти на страната и три национални природни резервата са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тези места са важни не само със своята историческа, културна и природна стойност, но и с приноса си към световното наследство и идентичността на България“, коментира И. Бразаускайте.

Несебър
Несебър. Снимка Facebook

Ето защо, когато планирате ваканция в България, туристическите експерти препоръчват да включите в маршрута си посещение на поне няколко ценности, защитени от глобална организация.

  • Античният град Несебър е известен със своята добре запазена средновековна архитектура.
  • Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ в София е известна с великолепните си средновековни стенописи, датиращи от 1259 г. Те са сред най-добре запазените образци на източноевропейското средновековно изкуство.
  • Мадарският конник – голям скален релеф край село Мадра. Изобразява рицар, триумфално побеждаващ лъв, символизиращ българските победи и мъжество.
  • Ивановските скални църкви – част от стотиците средновековни скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом. Те са изсечени в естествени скали.
  • Построеният през X век в Рила – Рилски манастир е символ на българската идентичност и духовност, известен със своята великолепна архитектура, цветни стенописи и богата история.
  • Казанлъшката гробница и Свещарската гробницаизобразяват впечатляващите погребални традиции на древните траки.
  • Национален парк „Централен Балкан“Национален парк „Пирин“и резерватът „Сребърна“, който е защитен заради уникалното си биоразнообразие и природна красота.
  • Природният феномен Побитите камъни, известен още като „Каменната гора“ и „Дикилиташ“, си заслужава да бъде посетен заради уникалните си естествени скални образувания, наподобяващи вкаменени стволове на дървета.

Българската кухня съчетава вкусове, повлияни от кулинарните традиции на Балканите, Средиземноморието и Източна Европа. Храната е вкусна и евтина, а в направата й се използва изобилно местни продукти – пресни зеленчуци, млечни продукти, риба, морски дарове, ястията са подправени с ароматни билки и подправки.

Миди
Миди. Снимка: Pixabay

„Тук любителите на мидите могат да се почувстват като в рая, защото можете сами да изберете тази морска храна на плажа на хотела, да я купите на градския пазар или в специализирани магазини“, казва Бразаускайте и препоръчва още даопитате яхния с месо и зеленчуци, а местните просто не могат да си представят летните дни без таратор – студени супи от кисело мляко и краставици, напомнящи литовската студена супа.

Кирстукайте отбелязва, че българите са много учтивитопли и дружелюбни хора, които не гледат на туристите като на „ходещи портфейли“.

„Когато минават покрай пазарите, никой от продавачите не настоява да влезете, не предлага стоката си и не коментира „ние имаме най-добрата цена и качество, няма да го намерите никъде другаде“. Те общуват с туристите по обикновен начин и с разбиране“, казва представителят на туристическата агенция.

Слънчев бряг
Слънчев бряг; Снимка: Общомедия

Това също успокоява литовците, които са чували различни митове за България– курортите в страната оставят много добро впечатление, можете лесно да говорите и на английски, и можете да плащате с банкови карти почти навсякъде.

„Изборът от хотели е изключително богат, така че е лесно да се намерите най-подходящият вариант за себе си. В страната има и много наистина добри хотели 4*, така че не е необходимо да избирате само хотели VIP клас 5* за приятна ваканция, а веднага щом ваканцията свърши, ще искате да се върнете в България“, обобщава Кирстукайте.