Новини Събития

Американците предпочитат Атина

   
Американците предпочитат Атина

С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч.

Темповете на растеж на американската икономика, които са по-високи, отколкото в Европа и извън нея, привличат инвестиции в САЩ. Тези притоци тласкат долара към най-високите му нива за годината, като от края на 2023 г. американската валута е поскъпнала с 15% спрямо йената и с 2,3% спрямо еврото. В страни като Аржентина и Виетнам покупателната способност на долара никога не е била по-силна, отбелязва Wall Street Journal.

С по-високи заплати в джобовете си и рекордни приходи от инвестиции американците масово се качват на самолети към всяко кътче на света, стимулирайки икономиките в чужбина и задвижвайки нагоре-надолу пазарите на недвижими имоти в Европа и другаде.

Близо 3 милиона пътници преминаха през проверките за сигурност на Администрацията за транспортна сигурност на 23 юни, поставяйки нов рекорд. И по време на тези пътувания в чужбина американците не пестят средства: Те остават по-дълго, резервират скъпи екскурзии и носят със себе си допълнителни куфари, които пълнят със сувенири и други покупки.

Особено в Япония американските пари придобиват още по-голяма популярност, тъй като йената наскоро падна до 38-годишно дъно спрямо долара.

Според данни на Mastercard най-предпочитаните дестинации за американските туристи това лято са Канкун в Мексико, Аруба и Лондон. Токио също е в топ 10, както и Атина.

Според Axios Албания също се издига в предпочитанията на американските туристи, тъй като цените в страната все още са много по-ниски от по-утвърдените европейски дестинации. Румъния също е във възход, отчасти защото наскоро се присъедини частично към Шенгенската зона, което улеснява пътуването.

В Гърция данните на банките показват, че пристиганията от САЩ са се увеличили на годишна база през четирите месеца от януари до април с 62,1% до 267 500 туристи. Постъпленията от пътувания на американски туристи са се увеличили с 35,7% до 204,6 млн. евро.