Транспорт

Нови правила в ЕС: Колата ще контролира шофьора за скоростта

   
Нови правила в ЕС: Колата ще контролира шофьора за скоростта

За да спре нарушителите на пътя, Европейската комисия наложи нови правила при производството на коли. Всички нови автомобили, които излизат от заводите от този месец, да намаляват скоростта сами, когато водачът не го прави. Според приетите промени всички нови коли в Европа ще имат интелигентен софтуер. Със специален звук, както и допълнително съпротивление в педала на газта. Той ще алармира кога сме със скорост над разрешената. 

„Тя няма да спира автоматично. Ще индикира, че трябва да се намали и плавно ще се намалява, но това е само за нови автомобили“, казва Карин Балканлиев, управител на сервиз.

Според Европейския съвет за безопасност на транспорта така ще се подобри безопасността по пътищата. Очакваният ефект е спасяването на над 25 000 живота и да се избегнат най-малко 140 000 сериозни наранявания до 2038 г. Възможно ли е обаче такъв софтуер да се постави и на по-старите коли? Част от автомобилите и към днешна дата известяват, ако караме с по-висока скорост. Напомнянето обаче трябва да се въведе ръчно. Техниците казват, че инсталирането на интелигентен софтуер е почти невъзможно на по-старите коли.

„Средната възраст на автомобилите в България е над 20 години. Те нямат такава електроника – круиз контрол и ще е много сложно“, казва Балканлиев. Допълва и че на годишна база купените нови коли са едва 20 000. Затова ефектът от мерките у нас ще е незначителен.