Турагенции

Къде ще пътуват българите за лятната си почивка?

   
Къде ще пътуват българите за лятната си почивка?

Италия, Испания и Малта са най-предпочитаните от 86% от българите, които ще посетят една от петте най-популярни дестинации за почивка между юни и август 2024 г. Все по-често тези пътувания се резервират под формата на динамичен пакет от Полет+Хотел. Друга интересна тенденция е, че за лято 2024 пакетите до Гърция и Кипър се резервират най-късно. Тази година най-достъпният вариант за семейния бюджет се оказва слънчева Италия, където средната цена за пакет за почивка е 145 евро на човек за 6 дни.

В Европа за начало на туристическия сезон се смята настъпването на астрономическото лято, което през 2024 г. е на 20 юни. По повод началото на туристическия сезон експертите от eSky.bg изготвиха класация на страните, където българите планират да летуват. Анализаторите на платформата за пътувания разглеждат и цените на пакетите за почивки от полет и хотел.

Италия, Испания и Малта с минимална разлика в класирането

Испания е начело в списъка: 29% от хората, резервирали почивка от полет+хотел между юни и август 2024 г., ще отидат там. Сред най-предпочитаните места в страната от сънародниците ни са: Коста Брава (вкл. Барселона, Лорет де Мар), крайбрежието на Валенсия, Коста Бланка (вкл. Аликанте), както и Майорка (вкл. Палма, Манакор). Средната цена за 7-дневна почивка в Испания е 224 евро на човек, с включени полети и настаняване, докато най-евтината е резервирана за по-малко от 150 евро за 6 нощувки в района на Коста Брава (на човек, с включени полети и настаняване). Един от сигурните начини пътешествениците да си гарантират толкова изгодни цени за испанска почивка е предварителното резервиране, споделят от eSky.bg. Средно отиващите на почивка в Испания резервират 3 месеца предварително. Въпреки това, дори и в активния летен сезон, все още има добри предложения за почивка в Испания. Например пакет в Коста Брава, включващ полети и 7 нощувки, може да се намери на цена от 268 евро на човек.

Италия, на която се падат 25% от пакетните резервации, е втората най-популярна лятна дестинация за българите. За почивка те ще отидат предимно в Рим, Сицилия (Катания), Римини и на Амалфийското крайбрежие. Средната цена на пакет за почивка тук е 145 евро на човек за 6-дневен престой. Най-евтината почивка в Италия е резервирана за по-малко от 100 евро, с включени полети и 5 нощувки, в Римини. Без изненада, най-високата средна цена е за пакет на Амалфийското крайбрежие (полети плюс 5 нощувки) за 180 евро на човек. Това всъщност е дестинацията, за която най-рано се резервират почивки – повече от 3 месеца и половина предварително. Дори и в разгара на сезона, пътешествениците все още могат да намерят добри оферти за Италия. Например пакет за почивка от полети + 5 нощувки в хотел в Римини може да бъде резервиран за по-малко от 210 евро  на човек. 

Трето място в класацията заема Малта с 24%. Най-голям брой хора, избиращи почивки чрез пакет от полет плюс хотел, ще посетят Кавра, Валета, Мелиха и Слима. Пакет за почивка с полети и настаняване тук струва около 218 евро (средно на човек), а най-евтиният е резервиран за по-малко от 110 евро (с включени полети и 6 нощувки в хотел) почти 3 месеца предварително.

Двупосочни полети и седмица в Кипър за по-малко от 180 евро на човек

Тази година 12% от българите са планирали почивка в Кипър чрез пакет от полет + хотел. В тази популярна островна държава най-желаните дестинации са Ларнака, Пафос и Агия Напа. Средната цена на почивките в Кипър за периода юни-август е 192 евро за полети и 7 нощувки в хотел на човек, а най-евтината за същия период е 175 евро на човек. Интересното е, че българите резервират почивката си в Кипър не много по-рано, колкото другите летни дестинации, споменати по-горе – само 2 месеца предварително. По-интересното е, че дори и да сме в летния сезон, все още може да се резервира пакет за почивка в Кипър за по-малко от 230 евро (с включени полети и 7 нощувки в хотел на човек).

През лято 2024 10% от българите ще посетят някой от гръцките острови. Експертите на eSky.bg споделят, че следят тази интересна тенденция през последните няколко години, когато българските туристи предпочитат да пътуват със самолет до Гърция, отколкото по обичайния начин – с кола. Не е изненада, че Родос, Корфу и Крит са предпочитаните, тъй като именно тези са островите, до които се изпълняват директни полети. Средната цена на пакет, включващ полети и 6 нощувки в хотел е 248 евро на човек, а най-евтиният е резервиран за под 200 евро, като включва полети и 6 нощувки в хотел в Родос. Българите резервират пакетите си за почивка в Гърция не толкова рано, колкото за другите дестинации – само месец и половина предварително.

Методология

Анализът представя петте най-популярни дестинации по отношение на броя на резервираните пакети за Почивки в онлайн платформата за резервиране на пътувания – eSky.bg за периода от 1 юни до 31 август 2024 г. Представените дестинации представляват 86% от всички резервации на Полет+Хотел на eSky.bg за посочения период. Пакетната цена включва двупосочни полети и настаняване (мин. 5 нощувки) на човек. Изхранване не е включено.

За eSky Group

eSky Group е собственик на платформа за организиране на пътувания. Компанията е лидер в Централна и Източна Европа и водещ играч на пазарите в Южна Америка. Понастоящем eSky предлага услугите си в над 50 държави. Тя предлага широка гама от продукти, включващи полети, настаняване, City break и Почивки под формата на пакети от полет и настаняване, както и допълнителни продукти като застраховки, коли под наем, летищни трансфери, билети за спортни събития и концерти, както и различни изживявания по целия свят. Компанията приключи  2023 г. с впечатляваща EBITDA от над 18,7 милиона евро. eSky Group получи признанието на Forbes за най-високо оценената полска компания за електронна търговия в туристическата индустрия. Освен това, в Обединеното кралство, eSky притежава ATOL, предлагащ финансова защита за резервации за пътувания. eSky Group е член на групата агенти на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).