Анализи Новини

Какво да видите и правите в Кипър: Най-красивите места за посещение

   
Какво да видите и правите в Кипър: Най-красивите места за посещение

Гръцки? Турски? Не, кипърски! Това несъмнено е една от европейските страни, които са най-повлияни от съседните култури. На кръстопътя на велики цивилизации, Кипър все пак крие чудеса и собствени съкровища, сред най-красивите пейзажи в Средиземно море.

Легендата разказва, че Афродита е родена тук, от морската пяна, измиваща скалите на брега на Пафос. До този прекрасен остров, на който е родена богинята на красотата и любовта, можете да стигнете бързо и лесно, от юни до октомври, и с полетите на „България Еър“.

А ето и кои са 13-те красиви места, които трябва да посетите на „острова на любовта“, ако следващата ви дестинация е точно там:

Омодос; Istock

Снимка:  lstock

Омодос и неговите винени села

Сгушен между високи върхове и заобиколен от прекрасна зеленина, Омодос е една от перлите на Кипър. Тук земята е плодородна и има изобилие от лозя и овощни дървета. Разходете се из лозята и открийте земеделската работа на местните хора, които са толкова горди със земята си. Друга забележителност, която трябва да посетите, е манастирът Тимиос Ставрос. Той е един от най-старите в страната. Неговата уникална архитектура с гръцки букви изумява посетители от цял ​​свят. Резервирайте вашето еднодневно пътуване с екскурзовод до планините и селата на Троодос, включително Омодос.

ларнака; lstock

Снимка:  lstock

Ларнака, гмуркане в историята

Ларнака е един от най-старите градове в Кипър: обитаван от 14-ти век пр.н.е., той е бил завладяван от много народи през вековете. Фортът му, построен през 14-ти век по време на управлението на Джеймс I от Кипър върху руините на византийска крепост от 12-ти век, е бил използван за защита на пристанището. Днес в него се помещава средновековен музей с еклектична колекция от предмети. Новият град е дом на множество музеи и известни ресторанти. В центъра на страната Ларнака е чудесно място за престой или за круиз с лодка със стъклено дъно в залива или за гмуркане с шнорхел,

Отидете в Лимасол, открийте юга

Най-красивите плажове в Кипър със сигурност се намират на южното крайбрежие. Лимасол предлага всички атракции на голям град, вторият по големина на острова, но все още е край морето. Неговата дълга брегова линия с палми и плажове със ситен пясък са идеални за почивка. Що се отнася до забавленията, малките ще харесат водния парк Water Mania, идеален за семеен ден навън. И не пропускайте замъка близо до старото пристанище: сега средновековен музей, той е възстановен по време на османския период през 16 век.

 

Кирения и нейното старо пристанище

Кирения е малко като кипърската долче вита! Заобиколен от планини, този очарователен град често се смята за най-привлекателния в северната част на острова. Живописното старо пристанище е една от причините за това: хората идват тук, за да отпият питие в разкошна, цветна обстановка с изглед към морето. Тези модерни заведения са се настанили в бивши складове, където са се съхранявали семената на рожков, съкровището на Кипър. Франкски замък, построен от византийците, гледа към града, предлагайки прекрасна гледка към околностите. Красива спирка!

Кирения, Кипър;

Кирения, Кипър; Снимка: istock

Какво да правите в Кипър - опитайте мезето

Палитра от цветове и вкусове, мезето е типично за ориенталската гастрономия. Обикновено има около тридесет различни ястия. Вероятно сте запознати с хумус, сочно пюре от нахут и може би дори дзадзики... Но това е само началото! След това яжте рибните и месни ястия: калмари, октоподи... Все апетитни неща! Един съвет: яжте бавно, ако искате да опитате всички ястия!

родното място

Родното място на Афродита; Снимка: istock

Петра ту Ромиу, родното място на Афродита

На 20 км от Пафос, плажът Петра Ту Ромиу е един от най-известните в Кипър. Твърди се, че тук е родена гръцката богиня Афродита... Говори се дори, че пяната, която вълните произвеждат при срещата си със скалата, и днес образува почти човешки форми. Възможно ли е богинята да привлича посетители? Отбивка, която не трябва да се пропуска, за да опитате кипърските води!

Древен град

Древния град Саламин, Кипър; Снимка: istock

Вижте древния град Саламин

Този древен град-държава е бил свидетел на последователност от асирийски, финикийски, гръцки, персийски, египетски, елинистически, римски и византийски култури от 11-ти до 7-ми век след Христа. Заедно с Пафос, това е един от най-красивите археологически обекти на острова. Крайбрежният обект от 5 km2 разкрива останките от статуи, портици, гимназии, басейни и дори храм, посветен на Зевс, знак за минал просперитет. Изключително гмуркане в историята!

Никозия; istock

Никозия; Снимка: istock

Никозия, от север на юг

Никозия, столицата на острова, е разделена на две от границата, известна като "зелената линия". Nicosia-Nord стои в ярък контраст с южния си аналог. Елегантните бутици на юг, например, отстъпват място на четири щанда и атрактивни щандове за сладкиши. Отседнете пред джамията или се възползвайте от релаксиращ хамам, за да се срещнете с жителите на тази оригинална столица. Със сигурност ще се влюбите! 

Кипър; istock

Снимка:  Istock

Посетете Курион, древното място

Построен през епохата на неолита на разкошно място с изглед към морето, Курион се намира на южния бряг на острова. Въпреки че земетресението от 4-ти век пр. н. е. е унищожило голяма част от древния град, разкошни останки като добре запазени мозайки, термални бани и дори амфитеатър, където все още се изпълняват опери на открито. Плажът в Курион е чудесно място за разхлаждане след вашето посещение!

Потопете се в историята и археологията, като резервирате тази екскурзия до Пафос от Ларнака, която включва обиколка с екскурзовод на археологическия обект на древния Курион.

Пафос; istock

Снимка:  Istock

Пафос, съкровищница

На югозападния бряг на Кипър, Пафос е известен морски курорт с популярни плажове. Повече от бреговата ивица, това е известният му археологически обект, който не е за изпускане. Символ на миналото на града, огромният древен град датира от края на 4 век. Почвата на Пафос все още изобилства от съкровища, които археолозите постепенно откриват... Не пропускайте прекрасните римски мозайки, посветени на Дионисос, смятани за най-красивите в Близкия изток и гордостта на целия град.

Cape Greco;

Нос Греко; Снимка:  Istock

Нос Греко

Разположен в община Агия Напа, югоизточно от Протарас, нос Греко е нос, вдаден в морето, посветен в древността на богинята Афродита. Тази все още дива и изоставена местност също е природен парк с невероятна местна флора и фауна, както и естествени арки и красиви морски пещери. Контрастът между суматохата на Протарас, само на няколко километра, и този район е поразителен. Веднага щом напуснете Протарас, по пътя за Агия Напа, ще се озовете в най-голямото спокойствие за разходка по крайбрежната пътека.

Вижте абатството Белапаис

Това трябва да се види по време на престоя ви в Кипър. Абатството Белапаис е древно френско католическо абатство, датиращо от 13 век. Ще видите великолепни готически руини и ще се насладите на спираща дишането панорамна гледка към морето и околните зелени села. Абатството запазва пет сгради: църква (юг), манастир (център), трапезария (север), общежитие и глава (изток). Вътре красивите островърхи сводове напомнят на някои френски църкви от 12-ти век. Ако искате да видите абатството, препоръчваме да резервирате тази полудневна обиколка на Свети Иларион и замъка Белапаис.

 

Ако посетите в Кипър за 5 дни

Кипър е средиземноморски остров с богата история, култура и природна красота, идеален за попиване на слънце дори през октомври и ноември. Всъщност това е един от нашите избори за най-добрите слънчеви дестинации в Европа за удължен уикенд. Ето предложение за маршрут за 5-дневен престой в Кипър:

Ден 1-2: Никозия

Разгледайте стария град на Никозия с неговите тесни улички, старинни църкви и местни пазари.
Посетете зелената линия, която разделя града на гръцка и турска част.
Открийте Археологическия музей на Кипър и Музея на изкуствата Левентис.
Насладете се на оживения нощен живот на Никозия.
 

Ден 3: Лимасол

Посещение на замъка Лимасол, дом на Средновековния музей на Кипър.
Разходете се по крайбрежната алея и се отпуснете на пясъчните плажове.
Разгледайте историческия квартал на Лимасол с неговите старинни бутици и кафенета.

Ден 4: Пафос

Открийте археологическите обекти на Пафос, включително гробниците на кралете и мозайките от къщата на Дионис.
Посетете пристанището на Пафос и разгледайте средновековния квартал на града.
Насладете се на залеза в Petra tou Romiou, известна още като Скалата на Афродита.

Ден 5: Планините Троодос

Разгледайте планините Троодос, като посетите живописното село Омодос.
Разгледайте манастира Кикос, един от най-известните в Кипър.
Разходете се по планинските пътеки, за да се насладите на невероятната природна природа.

Ако имате 7 дни

С два допълнителни дни можете да задълбочите своето изследване на Кипър, като включите други интересни места. Ето разширение на предишния маршрут:

Ден 6: Ларнака

Разгледайте стария град на Ларнака и посетете църквата Свети Лазар и Музея на ислямското изкуство.
Отпуснете се на плажа Финикудес и открийте известната крайбрежна алея.

Ден 7: Еднодневна екскурзия до полуостров Акамас

Направете еднодневна екскурзия до полуостров Акамас, непокътнат природен резерват.
Разходете се през дефилето Авакас и разгледайте дивата красота на района.
Изберете круиз около залива Blue Lagoon, за да се насладите на кристално чистите води.
Не забравяйте да коригирате графика си според личните си предпочитания и отделете време да се потопите в местната култура, да опитате кипърска кухня и да се насладите на релаксиращи моменти на този красив остров.

Националният превозвач „България Еър“ предлага полети до Ларнака, осигурявайки ви достатъчно време за една идеална почивка, изпълнена с много слънце, вкусна храна и прекрасни гледки.