Събития

Ню Йорк Таймс, Форбс, Франс прес - статуята на Хермес стана световна сензация

   
Ню Йорк Таймс, Форбс, Франс прес - статуята на Хермес стана световна сензация

Откритата статуя на бог Хермес в древния град Хераклея Синтика вече е световна сензация.

"Статуята е от голямо историческо значение. "Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес", цяла България се интересуват от нея от няколко дни. Това показва колко са впечатлени хората от находката, което е добра реклама за културния туризъм у нас", заяви пред Нова Нюз археологът проф. Людмил Вагалински, чийто екип я откри при разкопки в археологическия обект край Петрич. 

До момента в България толкова запазена статуя не е намирана. Тази седмица тя ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич, съобщи проф. Вагалински.

"Не бързаме, за да не сгрешим. Разкопки се правят в няколко частни парцели. Има разкрити масивни градежи, но тъй като са в частен имот, общината не провежда трайна консервация. Ние аварийно ги укрепваме и покрай проверка на големия канал зидаме подпорни стени", каза археологът.

"Проблемът със собствениците на земите трябва да бъде решен от държавата, защото напрежението се усеща в археологическия колектив. Липсва добронамереност, за да се реши проблемът, който съществува от 2017 година", посочи проф. Вагалински.