Новини Събития

Гръцките острови са изправени пред водна криза в пика на туристическия сезон

   
Гръцките острови са изправени пред водна криза в пика на туристическия сезон

Гръцките острови са изправени пред водна криза в пика на туристическия сезон,  съобщава електронното издание на в. Kathimerini. Най-големият резервоар на гръцкия остров Наксос е пресъхнал, полезен само за костенурките, които кръстосват калните му плитчини. Надолу по течението морската вода е проникнала в празни напоителни кладенци, което е навредило на ценната реколта от картофи на острова.

По-на юг, на остров Карпатос, властите наложиха ограничения върху допълването на плувните басейни, докато на северния остров Тасос властите търсят инсталация за обезсоляване, за да направят морската вода годна за пиене.

По-голямата част от Гърция е виждала малко или никакъв дъжд от месеци. Сега, когато островите на страната се подготвят да приемат рекорден брой летни туристи, напрежението върху водоснабдяването рядко е било по-голямо, казаха служители, фермери и учени.

„Имаше силен недостиг на валежи в Средиземно море и особено на Наксос нашите повърхностни резервоари са празни“, каза кметът на острова Димитрис Лианос.

Милиони туристи посещават Гърция всяка година, за да се насладят на нейните древни места, девствени плажове и тюркоазени води. Но въздействието на изменението на климата, включително по-високи температури, непостоянни валежи и горски пожари, застрашават бъдещето на най-големия икономически двигател на страната.

Тази година се чувства особено напрегната. След най-топлата зима в историята горските пожари започнаха необичайно рано, някои в райони, където обикновено има сняг. Най-малко шестима туристи, включително известният британски телевизионен водещ Майкъл Мозли, загинаха миналия месец, когато горещите вълни заляха страната.

Експертите по климата се опасяват, че най-лошото тепърва предстои. Андреа Торети, координатор на Европейската и глобална обсерватория за сушата към Службата за управление на извънредни ситуации на Коперник, каза, че след като ефектите от сушата станат видими, е твърде късно да се предприемат действия.

„Трябва да избягваме да мислим в извънреден режим, (вместо) да гледаме на превенцията и готовността“, каза Торети.

Недостигът на вода е остър в Наксос, планински остров с 20 000 души в една от най-популярните и сухи части на Егейско море. Десетки хиляди туристи се стичат по бреговете му всеки ден през лятото.

Двата резервоара на острова съдържат 220 000 кубически метра (7,7 милиона кубически фута) използваема вода, една трета от нивото от миналата година и еквивалент на само няколко дузини олимпийски плувни басейни.

Властите са осигурили три преносими обезсоляващи агрегати, които ще обработват морската вода, за да стане безопасна за пиене, и които според кмета Лианос трябва да покрият недостига за къщи, хотели и басейни.

Но фермерите няма да получат никаква пречистена вода и трябва да разчитат на кладенци, които са били замърсени от водоносни хоризонти с морска вода. Фермерите казаха, че това замърсяване възниква, когато кладенците са достатъчно празни, за да проникне солената вода.

Стелиос Ватракокоилис отглежда известните картофи на Наксос, които са обичани в Гърция заради масления си вкус и са защитени от имитация според правилата на ЕС. Добивите му ще бъдат повече от половината тази година заради солената вода за напояване, каза той.

„Това е голямо разочарование, защото ние, хората, не успяхме да предвидим, че изменението на климата ще почука и на нашите врати“, каза той, докато шепа работници събираха картофи наблизо.

Страните от Средиземноморието, включително Испания и Италия, търсят начини да подсигурят водните си запаси чрез обезсоляване, но доставчиците казаха, че това лято единиците са били в недостиг поради нарастващото търсене.

Дори в Тасос, който е много по-зелен от скалистия Наксос, служители казаха, че искат да купят единица за бъдеща употреба.