Новини Събития

Санторини се задъхва от презастрояване

   
Санторини се задъхва от презастрояване

Популярният гръцки остров Санторини, който се превърна в негативен пример за пренаситена дестинация, постепенно се покрива със сгради, което прави и без това трудната ситуация още по-трудна.

"Покритата със сгради повърхност на острова достига 20%, което е по-високо от това на Атика", каза кметът на Санторини Никос Зорзос в коментар за "Катимерини". Поради тази причина той настоява "нито едно ново хотелско легло, нито едно ново легло за краткосрочен наем да не бъде разрешено на острова", а строителството извън града "трябва да бъде напълно спряно". 

Неслучайно сериозните туристически бизнеси, които предоставят услуги с висока добавена стойност и наистина допринасят за местната икономика, са подкопани от проблемите, причинени от анархичното и недалновидно развитие на туризма с ниска добавена стойност на острова.

Санторини вече се огъва под натиска на свръхтуризма, причинен от круизни кораби и еднодневни екскурзии от Крит и други съседни острови.

Суматохата се допълва от повече от 500 големи автобуса, 4000 микробуса и ванове, над 10 000 посетители всеки ден и стотици четириколки, добавени към колите на жителите и превозните средства под наем, които всички се движат по неадекватна пътна мрежа и тесните улици на Ия, Фира и други някога мирни села.

Ресурсите са ограничени и е показателно, че местните власти не са в състояние да наложат дори символична тарифа на пътниците на круизния кораб: Законът определя максималната допустима такса за пътниците на круизния кораб на само 0,35 евро на пътник. Тази такса се събира от фондовете на пристанището от общините и е еднаква в цяла Гърция, съобщава бТВ.