Новини Събития

Археолози се натъкнаха на голяма находка в Кокалянския Урвич

   
Археолози се натъкнаха на голяма находка в Кокалянския Урвич

Сребърен пръстен със златен обков е открит при редовните разкопки на Националния исторически музей в цитаделата на Кокалянски Урвич.

Находката е от гроб № 9 в една от проучваните черкви, съобщи д-р Филип Петрунов (НАИМ-БАН), който заедно с Виолина Кирякова (НИМ) ръководи проучването. 

Пръстенът с двуглавия орел, открит вчера при проучването на една от черквите в цитаделата на Кокалянски Урвич, вероятно е принадлежал на човек от българското царското семейство от втората половина на XIV век. 

Над орела няма корона, което означава, че не става дума за самия владетел. Това е първоначалната хипотеза на археолозите от екипа на Виолина Кирякова /НИМ/ със съръководител д-р Филип Петрунов /НАИМ-БАН/, информират от Archaeolgia Bulgarica.

Пръстенът е открит в един от четирите гроба, маркирани в каменния плочник на черквата-гробница (много рядък тип) чрез нещо като псевдо арки. 

Два от тях вероятно ще се окажат ограбени още през XVI век – при премахването на насипа археолозите са намерили пръснати сребърни ажурни части от накит, вероятно диадема. Но първия гроб, който са отворили, не е бил обект на посегателства, макар че костите в ковчега с хоросанова замазка отгоре не са в добро състояние заради просмукването на дъждовна вода. 

"Все пак мога да кажа, че първоначално пръстенът трябва да е бил на ръката на покойника. Мястото на гроба е в преддверието, тоест на човек от по-късно погребаните в черквата", коментира д-р Филип Петрунов. 

"Иконографския тип ни насочва към 60-те-80-те години на XIV век, но още не сме готови да предположим името на човека, заради когото скалата е била изсечена много трудно на 1,10 м надолу. Ще добавя само, че розетата отстрани върху пръстена символизира приемственост и родова памет", допълва той.