Анализи

Вижте 5 малко посещавани страни

   
Вижте 5 малко посещавани страни

Все по-често туристическите агенции се ориентират към предлагането на алтернативни дестинации за посещение. Причината, пише Euronews, се крие във факта, че има дестинации, които изнемогват от свръхтуризма, а докато някои страни се радват на гостите, други не могат да се похвалят по никакъв начин с особен успех.

Някои страни в Европа като Франция, Великобритания, Италия, Испания и Германия, вече започват да усещат натиска на туристите. Използвайки информацията от United Nations World Travel Organisation, повечето гости могат да открият поне пет страни, които често са игнорирани от гостите.

Сан Марино е една такава дестинация и докато рядко излиза на картата, тук всеки може да открие невероятна архитектура, прегърната от планински масиви. Микродържавата граничи от всички страни с Италия. Площта е от 60 квадратни километра и често се подминава от туристите, тъй като се смята за твърде малка и не толкова атрактивна.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Тук пристигат около 60 хиляди души на година и Сан Марино стои в класацията на най-малко посещаваните страни на континента. Тъжното е, че тази страна има какво да предложи. Пригответе се за стари и добре запазени исторически сгради с уникална архитектура и редица панорамни гледки с туристически пътеки в планината. Посещението в Сан Марино изисква и посещение на Трите кули - цитадели, които датират от XI век и стоят на върховете на Монте Титано. Жителите се гордеят с това архитектурно творение и го слагат на флага си.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Лихтенщайн е друга такава дестинация, притисната от Австрия и Швейцария. Площта тук е 160 квадратни километра, а самата държава има популация от близо 40 хиляди души. Това не трябва да разочарова, защото Лихтенщайн може да се похвали с приказна архитектура и невероятни гледки към сърцето на Алпите. Тук посетителите са около 69 хиляди души. Лихтенщайн разполага с най-различни туристически атракции, включително средновековен дворец и най-различни алпийски хижи.

Преди едно десетилетие, целият дворец може да се наеме за сумата от 65 хиляди евро на вечер. Днес тази оферта не е налична, но това не е чак такава загуба. Лихтенщайн разполага с невероятни зимни курорти, които не са пренаселени, през по-топлите месеци ще открием, че идват планинари, които спокойно могат да прекарат цялата си почивка сред природата. Столицата Вадуц е известна като перфектната дестинация за почитателите на културата.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Броят на музеите е впечатляващ, но Кунстмузеум Лихтенщайн изпъква най-много с впечатляваща колекция от модерно изкуство, както и редица популярни произведения.

Молдова е дестинация, която има доста проблеми със създаването на стабилен туризъм. Разположена между Украйна и Румъния, тази страна има какво да предложи. Това е официално най-малко посещаваната страна в Европа. Тя е и най-евтината за туристи. Европейските правителства посочват, че посещението на Транснистрия не е препоръчително, но там също има много история, която може да бъде изследвана и разгледана.

 

Снимка: Getty Images

 

Молдова има по-сериозна площ, но не и туристи - през миналата година са пристигнали едва 121 хиляди души. Плановете на страната са доста по-мащабни, следователно точно сега е правилният момент за посещение, докато цените са повече от разумни, а туристите все още са малко. Молдова може да предложи посещение на автентични винарни, архитектура на брутализма (реален архитектурен стил) и много социалистическа история. Балканската кухня няма нужда от представяне.

 

Снимка: iStock by Getty Images

 

Монако няма нужда от представяне и често е просто още една спирка на по-сериозните туристически обиколки. С площ от почти 2 квадратни километра, този град-държава е дом на лукса, казината, изисканите хотели и някои от най-скъпите хотели в света. Популацията тук е ограничена до 37 хиляди души. Интересен факт е, че Монако е дом на 125 различни националности. Липсата на гости е ясна - посещението е изключително скъпо. Броят туристи от миналата година е 328 хиляди души. Въпреки сериозното и луксозно реноме, някои експерти твърдят, че Монако може да се посети с ограничен бюджет - избягвате скъпите ресторанти и казината. Разходката в стария град е напълно безплатна. Японските градини на Монако също не изискват вход. Плажът Ларвато е задължителна дестинация, ако искате да разберете защо целият свят е полудял по Ривиерата.

 

Снимка: iStock by GettyImages

 

Босна и Херцеговина е територия, която има доста тъжна и напрегната история от 90-те години. След добиването на тази популярност, повечето туристи се въздържат от посещение. Тази страна е известна със своя "тъмен" туризъм и смразяващи истории, но не всичко е обвързано с историята. Босна и Херцеговина може да се похвали като страна с приличен туризъм - 529 хиляди туриста идват на година.

Мнозина пропускат Хърватия като по-скъпа дестинация и се насочват именно тук. Сараево има достатъчно история и дори може да посетите онази точка, от която стартират цели две световни войни. Задължителна дестинация е Мостар. Тя печели вниманието като една от най-близките до Дубровник. Тук ще откриете средновековна обстановка, малки тесни улички, много магазини и местен панаир. Мостът Стари е реконструиран и запазил своята средновековна история. Освен разходка с лодка, тук често се провеждат и екстремни спортове.