Новини Транспорт

Унгария изгражда трети терминал на летището в Будапеща

   
Унгария изгражда трети терминал на летището в Будапеща

Унгария ще изгради трети терминал на летището в Будапеща и ще модернизира пътната и железопътната му връзка със столицата на страната. Това заяви днес пред журналисти унгарският министър на икономиката Мартон Наги, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Унгарската държавна компания "Корвинуш" (Corvinus) и френската фирма "Венси еърпортс" (Vinci Airports) придобиха летището в Будапеща в началото на юни от инвестиционни фондове от Канада и от Сингапур.

Министерството на икономиката на Унгария обяви миналия месец, че 80 на сто от аерогарата е под контрола на унгарската държава, а за "Венси еърпортс" остават 20 на сто. Стойността на сделката се оценява на 3,1 милиарда евро, към които трябва да се добавят и вече отпуснати заеми на стойност 1,44 милиарда евро.

Унгарският министър на икономиката Мартон Наги посочи още, че от началото на идната година постепенно ще бъде премахнат извънредните данъци, наложени през 2022 г. на авиокомпаниите, опериращи в страната. Те са длъжни да плащат между 10 и 25 евро допълнително за всеки пътник, който излита от Унгария на борда на техен самолет.

Мярката, която се оценява на 30 милиарда форинта (76,07 милиона евро), беше въведена, за да бъде ограничен бюджетният дефицит на Унгария, припомня Ройтерс.