Новини Събития

Гърция предупреждава туристите да не стоят на слънце

   
Гърция предупреждава туристите да не стоят на слънце

Специално предупреждение на гръцките власти към туристите за избягване на продължително стоене под слънцето. Ежедневно има жертви. Духа и силен вятър, който създава условия за разпространяване на пожари, предава БНР.

Пожарните огнища се разпалват лесно и бързо от силния вятър. В Патра огънят засегна дори и детската болница, като се наложи евакуация на пациенти. Изгоряха също къщи и автомобили. До Атина изгоряха два завода за производство на хартия. Вятърът там разпалва нови огнища.

При тези температури и силен вятър под риск е цялата страна, съобщават от Гражданска защита.

В продължение на десет дни температурите в Гърция ще се движат около 40 градуса, като на места вятърът достига до 100 километра в час. За това предупреждават от министерството за борба с климатичните кризи.

Властите обръщат специално внимание на туристите да се съобразяват с климатичната обстановка и да са внимателни на плажа. Ежедневни са случаите на жертви от влизане в морето в часовете със силно слънце. Лекарите призовават за особена грижа към възрастни хора и малки деца.

На островите зачестиха случаите на туристи с технически неизправни лични яхти, които потъват и бреговата охрана провежда операции по спасяване на туристите в открито море.