Новини Събития

Катедралата Света Богородица в Руан се запали

   
Катедралата Света Богородица в Руан се запали

Камбанарията на готическата катедрала "Света Богородица" във френския град Руан в Нормандия се е запалила, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии. Хората, които са се намирали в нея, са били евакуирани, на мястото са пристигнали екипи на спешните служби и полиция. На мясото на пожара се е извършвало реновиране, пише още агенцията. 

Тази катедрала е определяна като една от най-красивите във Франция.  Световноизвестният художник Клод Моне е изобразил величествената постройка в няколко свои картини.

Съобщава се, че 33 противопожарни коли и 63 пожарникари са на мястото на инцидента - и общественият транспорт е бил нарушен. Шпилът - изработен от чугун и висок 151 метра - е един от най-високите в Европа и най-високият във Франция.

Катедралата датира от 12 век и е едно от най-посещаваните места в Руан.

Това е мястото, където традиционно са били короновани херцозите на Нормандия - и вътре има гробница, съдържаща сърцето на Ричард I - известен също като Ричард Лъвското сърце - който е бил крал на Англия от 1189 г. до смъртта си през 1199 г.

Неотдавнашните строителни работи, извършвани в катедралата, са част от проект на стойност около 1,33 милиона евро, според френския вестник "Монд".

От няколко седмици беше заобиколен от скеле и бял навес.

Няма съобщения за жертви и официални лица казаха, че степента на щетите е неясна.