Събития

Ценен надпис от древна статуя откриха археолозите в центъра на Пловдив

   
Ценен надпис от древна статуя откриха археолозите в центъра на Пловдив

Фрагмент от изключително интересен надпис от постамент на древна статуя откриха археологът Десислава Давидова и колегите ѝ по време на разкопки на ул. "Митрополит Панарет".

Един от най-авторитетните български учени - епиграфът Николай Шаранков вече е направил предварителен превод на надписа, но тепърва ще продължи да го изследва. Работното тълкуванеие на текста гласи: "На добър час, (Статуя на) Верании, и по баща и по майка (от знатен род), първожрец (на имперския култ), организирал игри, трибун в кохорта. (издигна) филата Филипеида".

Тоест надписът споменава името на знатния гражданин Вераний, трибун и първожрец на императорския култ във Филипопол. 

Тепърва обаче ученият ще работи по текста, защото на този етап е видял надписа само на снимка. 

"Работим на ул. "Митрополит Панарет" в близост до Източната порта. На обекта в момента се отнемат частите от съвременния насип. Точно там попаднахме частично запазения надпис, който се оказа много интересен. Той най-вероятно е от времето на Септимий Север (193-211 г.). Става дума за почетен надпис върху статуя и се касае за човек, който е важен за общността", коментира археологът Десислава Давидова.

Археолозите се радват, че ще имат възможността да работят на терен, за да установят как е попаднал надписът там. Макар и съвсем в началото те са попаднали и на яма, в която са открили много керамични фрагменти и цели съдове, както и много мраморни фрагменти.

На терен археолозите констатират и как в градежа на старите възрожденски къщи са използвани антични и средновековни строителни материали - големи квадрови блокове, ломени и дялани камъни в различни размери. Намирали са го явно много добре запазени. Затова археолозите предполагат, че много бързо ще стигнат до средновековните пластове.

Десислава Давидова припомни, че в близък терен преди близо 25 години проучвания е правила археологът Мая Мартинова-Кютова. Тогава обектът е бил богат на находки, надеждата е, че и тук ще има множество находки.