Новини Събития

От 2025 г. кипърските граждани ще пътуват без визи в САЩ

   
От 2025 г. кипърските граждани ще пътуват без визи в САЩ

Споразумението между правителството на Република Кипър и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество в областта на използването на информация за пътуванията, подписано във Вашингтон на 17 юни, беше ратифицирано от Камарата на представителите в Никозия, съобщи БГНЕС. 

Споразумението е условие за участието на Кипър в Програмата за безвизово пътуване на САЩ. Общо 22 депутати гласуваха "за", един беше против, а девет се въздържаха.

Сътрудничеството между двете страни включва обмен на информация за пътуванията. САЩ ще предоставят безплатно на Република Кипър съответния системен/платформен софтуер за събиране и анализ на данни за пътниците.

Ако всички договорени срокове бъдат спазени, включването на Република Кипър в Програмата за безвизово пътуване се очаква да стане около началото на 2025 г.

Програмата улеснява пътуванията между участващите в нея държави, като позволява на пътниците, които отговарят на условията, да ги посещават с цел туризъм или бизнес, без да се нуждаят от виза, при условие че са изпълнени определени изисквания. Потенциалното включване на Кипър подчертава задълбочаването на двустранните връзки и рационализирането на процедурите за пътуване за гражданите на двете страни.