Новини Хотели

Прочут нацистки бункер в Хамбург е превърнат в хотел

   
Прочут нацистки бункер в Хамбург е превърнат в хотел

Масивна сграда, издигната от нацистите като мощен противовъздушен център в Хамбург, е превърната в една от най-новите атракции на града. На 5 юли там отвори врати обвит в зеленина хотел с бар, кафене, нощен клуб и пространства за различни събития.

Flakturm IV, както е първоначалното име, е бил и бомбоубежище за населението (твърди се, че е побирал до 25 хил. души) по време на въздушните атаки на съюзниците през 40-те години на миналия век.

За да се появи хотел, бетонната сграда St. Pauli е надстроена с 5 етажа и към височината ѝ от 38 метра са добавени още 20 метра. Всичко това е преработено от специалисти по ландшафтна архитектура през последните години.

Характерен елемент е широка рампа с растения, храсти и дървета, увиваща се около сградата и водеща към откритото пространство на покрива. Там има градина с 4700 растения и панорамна гледка към града, телевизионната кула, пристанището, футболния стадион Millerntor и концертната зала Elbphilharmonie.

Хотел Reverb (оператор е Hard Rock) е със 134 стаи, а цените са сравнително високи спрямо стандартите в града, коментира агенция ДПА. Нощувката струва между 160 и 230 евро на човек, или около 500 евро за уикенда.

 

 

 

Вътре е запазена 80-годишна табела с инструкция Zu den Schutzräumen (към убежището), а концепцията за цялото пространство включва мемориал и информационен център, обясняващ историята, включително как е построен през 1942 г. с принудителен труд.

От години тук е място за творчески прояви и нощен живот в клуба Uebel & Gefährlich.

Прочут нацистки бункер в Хамбург е превърнат в хотел

 

Частният инвеститор Томас Матцен твърди, че е вложил около 60 млн. евро в озеленената структура и гледа на нея като на "пътеводна светлина за климатичното адаптиране и зеленото градско планиране далеч отвъд Хамбург".

Зад думите му има конкретни планове и действия - в бившия бункер ще се записват и анализират данни да ефекта от зелените покриви и фасади върху температурите, изпаряването и дъждовната вода. Това е петгодишен проект на Техническия университет в Берлин.

Прочут нацистки бункер в Хамбург е превърнат в хотел

 

Има и критици, според които растенията не стигат, за да бъде наречен бункерът "зелен". "Разбира се,че крайното цялостно впечатление ще се оформи едва когато растителността се развие и увивните растения покрият фасадата. Всеки градинар знае, че е нужно време. Ако е нужно, растенията ще бъдат подменени. St. Pauli ще бъде толкова зелен, колкото е планирано", казва говорител на компанията.

Подобни ПВО кули има и в други германски градове, а според властите в Хамбург из целия град има около 650 бункера. Днес част от тях се използват като музеи, стени за катерене и други цели.