Транспорт

Рекорден пътнически трафик на пункта Капъкуле - Капитан Андреево

   
Рекорден пътнически трафик на пункта Капъкуле - Капитан Андреево

Трафикът на ГКПП "Капъкуле-Капитан Андреево" на турско-българската граница е изключително интензивен, съобщава информационната агенция "Ихляс хабер ажансъ". Причината за това е масовото пътуване на турски граждани, известни като гурбетчии, които се връщат от европейските държави в Турция за лятната ваканция, преминавайки през България.

Рекорден брой преминавания на ГКПП "Капъкуле"

Основният поток от автомобили преминава през българския граничен пункт "Капитан Андреево" към "Капъкуле" край Одрин. В неделя, 14 юли, на "Капъкуле" са пристигнали 9005 моторни превозни средства и 38 692 пътници, според данни на валийството в Одрин. Това е рекорд за един ден по броя на преминаващите през този граничен пункт.

24-часов режим на работа на граничните пунктове

Областната Дирекция за митници и външна търговия Тракия информира, че всичките 25 гишета на вход и изход на "Капъкуле" работят на непрекъснат 24-часов режим, за да обслужат интензивния трафик. Всяко от 12-те гишета на входа към Турция се обслужва от по двама служители, за да се осигури по-бързо и ефективно преминаване на границата.

Мащабът на пътуванията

От 22 юни досега през граничните пунктове "Капъкуле", "Хамзабейли" и "Дерекьой" на турско-българските граници, както и през "Пазаркуле" и "Ипсала" на границите с Гърция, са пристигнали в Турция общо 575 хиляди души със 150 хиляди превозни средства. Тези данни подчертават мащабът на масовото придвижване на турски граждани, връщащи се за летните почивки.