Новини Събития

Китай за втори път събира най-добрите вина в света

   
Китай за втори път събира най-добрите вина в света

Най-големият винарски регион в Китай, Нинся, беше избран за домакин на 32-рото издание на Concours Mondial de Bruxelles. Дегустацията на червени и бели вина, най-важната част от CMB, ще се проведе в град Инчуан през юни 2025 г. Това е вторият път, когато световният конкурс се провежда в Поднебесната империя.

Седем години след като CMB 2018 се проведе в Пекин, изложението се завръща в Китай, в  живописен регион на север от Великата китайска стена.

Инчуан - градът с големи винени амбиции, е разположен в центъра на континентален Китай и е столица на автономния регион Нинся Хуей. Това е ключов град в инициативата „Един пояс, един път“ и важен прозорец за отварянето на Китай на Запад. Благодарение на благоприятните почвено и природно-климатични условия в подножието на планината Хелан, Инчуан се фокусира върху подобряването на инфраструктурата на лозаро-винарския регион, насърчаването на иновациите във веригата за създаване на стойност, развитието на интегрирано развитие на културния туризъм и промоция на винената марка. Напредъкът на винената индустрия е бърз и резултатите от целта за „световна винена столица“ започват да дават плодове.

Винарският регион в подножието на планината Хелан е разположен на повече от 1000 метра надморска височина, с изобилие от слънце, малко валежи и напояване, осигурено от Жълтата река. Богатата на камъни и добре дренирана почва предлага идеални условия за лозарство.

С площ от 18 000 хектара лозя, 72 замъка, годишно производство от 75 милиона бутилки вино и обща стойност от близо 4 милиарда евро, виненият регион в подножието на планината Хелан е престижна визитна картичка. Червените сортове грозде ​каберне ​совиньон, ​мерло, ​каберне ​герниш, ​сира, марселан предлагат вина с плодови аромати, зрели и пълни танини, заоблена структура и балансирана киселинност. Белите сортове грозде включват шардоне и италиански ризлинг, които носят богата минералност.

Concours Mondial de Bruxelles е престижен международен и единственият пътуващ конкурс за вино. Неговите професионални дегустатори оценяват вината на сляпо с единствена цел: да изберат тези с най-високо качество. Състезанието, започнало през 1994 г., е световно признато за едно от най-добрите събития в своята област. През 2016 г. Пловдив бе домакин на 23-тото издание на CMB.