Събития

Такса „преминаване“ от 5 лева скандализира туристите на плажа Силистар

   

Силистар е един от най-красивите плажове на Българското Черноморие
  TravelNews

За стигането с автомобил до плажа Силистар край Синеморец е въведена такса от 5 лева за „преминаване“. Това съобщиха пред TravelNews туристи, които са скандализирани от мярката. За целта фирмата „Пеев инвест 2024“ ЕООД издава касова бележка, като се аргументира, че се преминава през частен имот и няма регламентиран път през него. Туристите, които идват на Силистар, трябва да оставят колите си на главния път и да вървят пеша 2 км до плажа, ако не искат да платят таксата от 5 лева за преминаване.

За стигането до плажа Силистар се издава касова бележка с такса за преминаване

 „Това е абсолютна измислица и нарушение на всякъкви закони. Никой не може да ми забрани да се движа свободно из природен парк „Странджа“, заяви пред TravelNews проф. Атанас Гочев от УНСС, който е на почивка в района. Самият той вече е жител на Синеморец и отказва да плаща подобни такси. Според него крайно време е държавата да се намеси и да вземе мерки. Предходни години се събираха суми под различни други форми, включително и за паркиране.

Проф. Гочев допълни, че достъпът до плажовете трябва да е свободен, защото те са изключителна държавна собственост. Никой не може да отнема правото на обществото върху тях, подчерта той. Ако община Царево смята, че този имот ѝ е важен, може да го отчужди.

Самият плаж е на територията на община Царево, но той е ангажимент на държавата в лицето на Министерството на туризма, която трябва да осигури свободен достъп. Ние нямаме юрисдикция върху Природен парк „Странджа“. Това е добър пример за „омагьосан кръг”, коментираха от Община Царево. Те са сезирани за проблема, като са уведомени още органите на МВР и прокуратурата.

Община Царево е предприела действия да се изработи парцеларен план, като се избегне частният имот, а пътят да минава изцяло през общински терени. След като се изготви този план, трябва да минат съгласувания през останалите институции. Тази земя реално попада в защитена местност „Силистар” в парк „Странджа”, а при бъдещото изграждане на новото трасе, в буквалния смисъл, ще става въпрос за сеч. Затова са необходими редица разрешителни.

Фирмата „Пеев инвест 2024“ е регистрирана в края на април през тази година в Малко Търново и е собственост на Мартин Пеев, показва справка в Търговския регистър. Той не беше открит за коментар.

През 2015 г. Георги Якимов, тъст на народния представител и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев, също беше преградил имотите си покрай плажа Силистар и събираше такси.

Мирослав Иванов