Събития

След скандала с апартаментите, Цончо Ганев от Възраждане оглави комисията по туризъм

   
След скандала с апартаментите, Цончо Ганев от Възраждане оглави комисията по туризъм

Един от създателите и зам.-председател на "Възраждане" Цончо Ганев оглави Комисията по туризъм в Народното събрание. Това решиха депутатите на днешното си заседание с разпределението на местата в комисиите. През миналата година избухна скандал около Ганев с купен апартамент на сина му Силвестър на ниска цена в София. Разследващият сайт Bird.bg разкри, че Силвестър Ганев е купил апартамент в София, докато е бил непълнолетен. Сделката е сключена на изгодната цена от 197 442 лв. или 1100 € кв.м. Жилището е купено през 2022 г., а в цената му влиза и гараж.

Силвестър няма как да изтегли ипотечен кредит, за да купи жилището, тъй като към момента на покупката е бил на 17 години, т.е. непълнолетен. Жилището е от 86 кв.м. и се намира в "Горна баня". Цончо Ганев и съпругата му Александра Ганева са титуляри на правото на ползване на имота.

Отделно стана ясно, че Силвия Александрова е тъща на Цончо Ганев. Тя е била шеф на “Златни пясъци” АД при Симеон Сакскобургготски и зам.-областен управител на Варна при служебното правителство на Стефан Янев (назначено от президента Румен Радев). Докато е в “Златни пясъци” тя осигурява на дъщерите си сериозен тризонет в комплекса. Апартаментът на три ката с квадратура 350 кв.м. е придобит само за 77 хиляди лв. през 2005 г.

Цончо Ганев се оправда миналата година, че всичко е законно и е търсен компрометира срещу него.

Останалите членове на Комисията по туризъм в Народното събрание са:

ГЕРБ - Валентин Милушев, Галя Василева, Стефан Апостолов, Димитър Ангелов, Милен Делийски и Любен Дилов (зам.-председател).

ПП-ДБ - Иван Белчев (зам.-председател) и Вяра Тодева.

Възраждане - Цончо Ганев (председател), Борис Аладжов и Вера Александрова.

ДПС - Фатима Йълдъс и Небие Кабак (зам.-председател).

БСП - Христо Проданов и Катя Кайрякова.

ИТН - няма предложение 

Мирослав Иванов