Новини Събития

Божурище ще има Парк-музей на авиацията

   
Божурище ще има Парк-музей на авиацията

Кметът на община Божурище – Георги Димов, заедно с колеги от Общинската администрация, проведоха поредна работна среща с фирма „Индустриален парк – София“, с която подписаха договор, чрез който, в община Божурище ще бъде изграден Парк-музей на авиацията. С цел ускоряване на процедурата, на срещата бяха обсъдени и юридическите възможности за сключване на допълнително споразумение и започване на същинската работа по изграждането на музея. Това ще се случи чрез прехвърляне правото на собственост от страна на собствениците върху недвижим имот и съществуващата в него сграда (първата аерогара в София) за изграждането на Парк музей на авиацията, позициониран на терена на бившето летище „Божурище“. Теренът и сградата ще бъдат дарени на община Божурище, музеят ще бъде изграден изцяло за сметка на фирмата, собственик на целия парцел.

С този акт община Божурище ще възстанови своята славна история, свързана с авиационното минало, което до този момент беше безвъзвратно загубено. Музеят ще бъде разположен върху  3600 кв.м., ще бъде реставрирана и съществуващата в него сграда (първата аерогара в София). Сградата на музея ще бъде достъпна за всички жители и гости на Божурище, около нея ще бъдат обособени:

- Алеи за почивка и разходка, зеленина;

- Експозиционна площ на – ще бъдат разположени макети на българските самолети „ДАР“. (На 15 август 1915 г. от летище Божурище излита първият самолет българско производство, конструиран от Асен Йорданов. По-късно в Държавната аеропланна работилница-Божурище се произвеждат серийно българските самолети „ДАР“ (от инициалите на работилницата.));

- Пресъздаване на исторически факти/сцени свързани с летището и неговата работа. (Летище Божурище е първото постоянно действащо летище в България. Неговото начало се дава от княз Фердинанд I с Указ № 2 от 2 януари 1897 г. за създаване на военно кавалерийско депо. Около 10 години по-късно, през 1906 г. е Божурище се извършват първите в България полети с балон. През 1912 г., българската войска построява първите дървени постройки на летището, както и железопътната гара към него.).