Анализи Новини

Туроператорът Corendon отчита ръстове до 15% на туристите за България

   

Corendon Airlines все по-често е забелязвана на Летище Бургас
  TravelNews

Един от най-големите нидерландски туроператори - Corendon, отчита ръстове между 5 и 15% на туристите за Българското Черноморие през този летен сезон спрямо миналата година. Това обяви за TravelNews Любомир Панковски, управител на българския туроператор "Аватар тур", който е партньор на големия концерн. На пазар Нидерландия ръстът е от 5%, докато в Дания, Белгия и Швеция достига 15%, каза той. Според него интересът към България от тези пазари се завръща.

Corendon прави директни чартъри от четирите страни до Бургас, като ползва собствената си авиокомпания – Corendon Airlines. Най-търсени в Нидерландия, Дания, Белгия и Швеция са Слънчев бряг и Несебър, обясни Любомир Панковски. Общо от тях се очакват над 25 000 туристи.

Четирите пазара почти бяха загубени и забравени за българския туризъм през последните 15 години. „Започна възстановяване, като за целта Corendon прави сериозна реклама на Черноморието ни“, коментира Панковски. Преди години Слънчев бряг беше любимият курорт на шведите и най-вече на младите хора. Те идваха много от рано по морето, още в началото на май и пълниха хотелите в крилата на сезона. Заради негативни отзиви и никаква реклама се получи огромен отлив.

От 2003 до 2009 г. броят на шведите надхвърля 100 000 и влизат в топ 15 на най-големите пазари за туризма ни. През 2019 г. пада на 37 000 гости при спад от 23% спрямо предходната година и се нареждат чак на 27-мо място, показват данните на Министерството на туризма.

През 2023 г. от Нидерландия са дошли у нас над 185 000 туристи, от Белгия – 128 000, от Швеция – 67 000, а от Дания – 48 000, сочат данните на НСИ.

Мирослав Иванов