Новини Транспорт

Компютърен срив предизвика хаос по летища и авиокомпании в цял свят

   
Компютърен срив предизвика хаос по летища и авиокомпании в цял свят

Компютърен срив доведе до спиране на полети, проблеми в жп мрежата, проблеми с банкови транзакции и предизвика хаос в цял свят.

На летището в Сидни са спрени полетите, United Airlines не лети, голяма железопътна компания във Великобритания предупреди пътниците за забавяне в графика заради проблеми с IT мрежата, а платформата на Лондонската фондова борса е прекъсната, съобщи Би Би Си. 

Microsoft обяви, че предприема действия за смекчаване на последиците след проблемите с обслужването. От компанията съобщават, че прекъсването е започнало в четвъртък около 18:00 ч. източноевропейско време. Предстои да се разследват проблеми с облачните услуги в САЩ, както и срив, засягащ няколко нейни приложения и услуги.

Няколко летища и авиокомпании също съобщават за проблеми с техните IT системи. От летището в Берлин предупредиха своите пътници в социалната мрежа X, че е отчетено забавяне при чекирането поради "техническа повреда". В Испания дори признават за "инцидент" на всички летища в страната. 

От европейската авиокомпания Ryanair съобщават, че също изпитват затруднения в мрежата и според тях това се дължи на прекъсване от страна на трета държава. Авиокомпанията съветва всички, които пътуват днес, да проверяват в приложението на Ryanair за актуализации на своя полет. На летището в Сидни информацията изчезна от таблата за заминаване. 

Проблеми в системата има и при телевизионни канали. В Обединеното кралство каналът Sky News спря излъчването на живо тази сутрин. От Лондонската фондова борса заявиха, че има срив, но въпреки това работи нормално. Единственият проблем е с нейната "RNS" (регулаторна информационна услуга). Властите в Аляска също заявиха, че много центрове за спешни повиквания и повиквания, които не са свързани със спешни случаи, не работят добре.

В Австралия освен летищата са засегнати магазини и комуникации, а националният координатор по киберсигурност описва срива като "широкомащабно техническо прекъсване". Австралийският телекомуникационен гигант "Телстра Груп" беше принуден да спре услугите. От компанията съобщават в Х, че причината са проблеми по цял свят, които засягат услугите на технологичните компании "Краудстрайк" и "Майкрософт".

Летище София не е засегнато от глобалния IT срив, който попречи работата на компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт. От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати летища или авиокомпании.