Събития

Тайланд организира фотоконкурс за българи с най-красивите снимки от страната

   
Тайланд организира фотоконкурс за българи с най-красивите снимки от страната

Посолството на Кралство Тайланд в Букурещ и Консулството в София канят всички български граждани да участват във фотоконкурс по случай 50-годишнината на тайландско-българските дипломатически отношения. Това съобщи за TravelNews Виктор Меламед, консул на кралството у нас. В периода от 20 юли до 20 август 2024 г. споделете във Facebook и Instagram своите снимки от запомнящите се пътувания в Тайланд, придружени с тагове #50yearsThaiBulgaria и #royalthaiembassybucharest. Линковете с публикуваните снимки може да изпратите и на имейл [email protected]. Повече информация може да намерите тук.

Трите най-добри снимки ще получат награда - ваучер на стойност 200 лева от ресторант Royal Thai в София. Допълнително 20 човека ще бъдат отличени с почетни награди - ваучер за подарък на стойност 100 лева от ресторант Royal Thai в столицата.

Тайланд е една от любимите дестинации на българите, като годишно в нея отиват над 50 000 наши туристи. Тя е най-посещавана през зимния сезон, а най-много се почива на остров Пукет.

От 15 юли 2024 влезе в сила законът, с който гражданите на 93 държави, сред които и България, могат да пътуват 60 дни в Тайланд без виза. Освен идващите за туризъм, в кралството могат да идват и бизнес туристи за сключване на договори, спешна визита или ad hoc работа. Периодът може да бъде удължен с максимум още 30 дни, но това решение е по преценка на имиграционния служител. Преди изтичането на края на максималния период престой от 90 дни, гостите имат право да кандидатстват за нов тип виза за Тайланд.

Дипломатическите отношения между България и Тайланд са установени на 10 август 1974 г. През юли 1980 г. е открито българско посолство в Банкок. През 80-те години на XX век посолството се ръководи от посланик, а след това – от временно управляващ. От края на 2008 г. до средата на 2010 г. е акредитиран български посланик. На 19 ноември 2010 г. Министерският съвет взема решение за закриване на посолството в Банкок поради финансови ограничения. Посолството е закрито на 1 април 2011 г., а за страната отговаря службата във Виетнам. Тайланд също няма посолство у нас. В България е акредитиран посланикът на Тайланд със седалище в Букурещ.

През декември 2003 г Сомбат Лаохапонгчана е назначен за почетен консул на България в Кралство Тайланд. През 2005 г. той е награден с почетния знак на МВнР „Златна лаврова клонка“ за заслугите му в развитието на двустранните отношения.

През март 2003 г. Виктор Меламед встъпва в длъжност като почетен консул на Тайланд в България. През март 2017 г. класът на почетното консулство е променен в почетно генерално консулство, а на Виктор Меламед са възложени функциите на почетен генерален консул, отговарящ за цялата страна.

Мирослав Иванов