Новини Турагенции

Топ 5 дестинации за city break на бавни обороти

   
Топ 5 дестинации за city break на бавни обороти

Можеш ли наистина (ама наистина!) да си отпочинеш по време на почивка в голям град? Разбира се, че да, стига да го планираш правилно и да се отклониш от обичайните туристически маршрути. Ето едни от най-добрите европейски дестинации за city break на бавни обороти.

Големите градове обикновено се свързват с бързане, тълпи и шум – на практика всичко, което вероятно искаш да избегнеш, когато имаш нужда да презаредиш батериите. Въпреки това, дори и в оживените метрополиси можеш да намериш оазиси на спокойствието. 

Всичко, което трябва да направиш, е да излезеш от обичайните маршрути, да забравиш за малко за списъка със „задължителни за посещение места“ и да си позволиш да изживееш града без бързане.

Ако търсиш идея за кратко, презареждащо пътуване – за предпочитане до място, до което можеш лесно да стигнеш с полет от България, виж списъка ни с дестинации за бавен и блажен city break.

1. Отпусни се в сянката на вулкана – Катания (Италия)

Катания е вторият по големина град в Сицилия и пристанище, разположено на Йонийското крайбрежие. А щом е море, значи има и плажове. Те са доста посещавани през лятото, но извън сезона приканват за дълга, релаксираща разходка. Центърът на града също има какво да предложи на любителите на ходенето пеша. Понякога Катания е наричана „перлата на барока“, тъй като историческото ѝ сърце впечатлява с великолепна архитектура от 17. и 18. век. Над смайващите църкви и дворци обаче се извисява единствената кралица на Сицилия – Етна, най-високият действащ вулкан в Европа. Това е уникална гледка, която не бива да пропускаш!

кралицата на Сицилия – Етна © Agnieszka Hanusiewicz

Една неангажираща разходка може да те отведе до Mercato di Piazza Carlo Alberto. Това е най-старият пазар в града, който ще те плени със зашеметяващата си мултикултурност. Там можеш да си купиш местни занаятчийски изделия и да опиташ сицилианска (но не само!) кухня. А какво си заслужава да опиташ по време на пътуване до Сицилия? Списъкът е дълъг, но ще започнем с аранчини – пържени оризови топчета, пълнени с гъби, морски дарове или пилешко месо. Ако след кулинарните си открития имаш нужда от време за разходка и почивка, отиди в Giardino Bellini – градска градина от 19. век. Това е идеалното място за практикуване на прочутото „dolce far niente“, или удоволствието от това да не правиш нищо.

2. Хипстърски квартал и спа релакс в Барселона (Испания)

Каталунската столица е сред най-популярните европейски градове за посещение. Затова и Барселона е добра дестинация за релаксиращ city break! Всичко, което трябва да направиш, е да излезеш извън рамките на обичайните туристически маршрути и да се отправиш към квартал Gràcia. Този град, погълнат от Барселона, и до днес впечатлява с характерната си архитектура, многобройните заведения и богатия си артистичен живот. В този район се намира и паркът „Гюел“ – уникална градина, проектирана от Антонио Гауди. Това определено е топ забележителност в Барселона, но просто няма как да я пропуснеш.

Park Güell w Barcelonie i jego charakterystyczne budynki
паркът „Гюел“ в Барселона © Agnieszka Hanusiewicz

В другия край на града, недалеч от крайбрежието, се намира Parc de la Ciutadella – любимо място за отдих на местните жители. В огромния парк ще видиш множество скулптури и сгради, както и зоологическа градина. Тук е идеално място за активна почивка, където сутрин рано се провеждат различни йога практики на открито. В Барселона можеш да се поглежиш и със спа процедури, при това на крачка от парка –в комплекса AIRE Ancient Baths Barcelona. Той е разположен в преустроен склад от 18. век, а благодарение на историческата обстановка там ще се почувстваш досущ като в римска баня!

3. Из храмовете и крайбрежните улички на Валета (Малта)

Оставаме в Средиземноморието и се пренасяме в република Малта, или по-точно в столицата на тази островна държава: Валета. Това е най-слънчевата столица в Европа, а също и най-малката (без да броим Ватикана) – с жители от малко над 5000 души. Границите тук са малко особени. Цялата Малта всъщност е един град с площ 316 кв. км. Сред най-известните забележителности на Валета е катедралата  „Свети Йоан“ – един от най-големите барокови шедьоври в света. Само на 13 км оттук можеш да се насладиш на зашеметяващия комплекс Мнайдра, състоящ се от три храма на около 5000 години. За да стане още по-интересно: не се знае кой точно ги е построил. Това мистериозно място е прекрасно кътче за уединение в компанията на необятната история!

Малта © Katarzyna Hauton

Но да се върнем в столицата. „Компактността“ на Валета я превръща в град, подходящ за блажени разходки и откриване на скрити улички.  Лесно можеш да стигнеш до Долната и Горната градина на Баракка – малки паркове с фонтани и прекрасна гледка към Голямото пристанище на Малта. Тук можеш да посетиш още MUŻA, музей на изкуствата с богата колекция от европейски картини. А ако искаш да се насладиш на атмосферата с чаша хубаво кафе, можеш да го направиш на всяка крачка във Валета!

4. Културна столица и специално кафе в Копенхаген (Дания)

Поемаме на север и кацаме в Копенхаген, столицата на Дания. Подобно на много европейски метрополиси, Копенхаген също има своите артистични квартали. Един от тях е Nørrebro, който е особено популярен сред студентите и туристите. Уличните представления, битпазарите и заведенията с кухня от цял свят създават зареждаща атмосфера. Алтернативната култура процъфтява и в Christianshavn i Christianii – островни квартали, известни с богатия си артистичен живот.

специално кафе в Копенхаген © Ewa Garbowska

Може ли бавния city break да се съчетае с активен отдих? В Копенхаген определено да! Възползвай се от обиколките с лодка и опознай града, докато се носиш по неговите канали. Ако предпочиташ твърдата земя, наеми велосипед и разгледай града из обширната мрежа от велоалеи със свое собствено темпо. Не забравяй да се отбиеш в някое от многобройните кафенета в Копенхаген! Въпреки че свързваме Южна Европа предимно с хубавото кафе, именно скандинавските страни имат особено развита култура, свързана с напитката.

5. Елегантност с чаша еспресо в Неапол (Италия)

За да завършим нашия списък, отново се връщаме в Италия. Този път се отправяме към Неапол, столицата на район Кампания, разположена в подножието на Везувий. Дали този оживен град е подходящ за блажен и бавен city break? Разбира се (иначе едва ли щеше да е в класацията ни)! Тук препоръчваме да посетиш най-елегантния квартал на града Chiaia – крайбрежен район, пълен с малки, очарователни кафенета. Чаша еспресо в ръка и неаполитанското небе над теб – какво повече може да иска човек?

Неаполитанската пица © Agata Jenarzewska 

Ако наистина искаш нещо повече, се отправи към Терме ди Бая – археологически парк в покрайнините на Неапол. Това е живописно разположен комплекс от древни римски бани, възхитителна комбинация от древна архитектура и буйна средиземноморска природа. След като се върнеш в центъра на Неапол, си струва да се подкрепиш с добра храна. Неаполитанската пица е добре позната класика, но какво ще кажеш за пържена такава? Пица фрита също е класика, само че е улична храна и е истинска калорийна бомба. Е, като се има предвид, че време на почивка калориите не се броят, определено можеш да си позволиш да я опиташ!

Презареждане за един уикенд

Както виждаш, краткият city break съвсем не е задължително да включва трескаво разглеждане на забележителности от сутрин до вечер. Напротив, той може да бъде чудесна възможност да презаредиш батериите си и все пак да се обогатиш с нови места и интересни факти. Вместо да тичаш от забележителност на забележителност, си дай време да се разхождаш бавно, да се потопиш в атмосферата на града и да опиташ кухнята там, където се хранят предимно местните жители. Планирай по нещо за тялото и духа, а ако искаш, сведи планирането до минимум и се остави на пътешественическия си нюх да те отведе до неподозирани места и изживявания!