Новини Транспорт

Организации скочиха срещу наредбата за къмпиране

   
Организации скочиха срещу наредбата за къмпиране

С отворено писмо сдружение “Българско кемпер общество”, изпрати до медиите днес, позиция, с коятоуведомява всички свои съмишленици и поддръжници иМинистерство на регионалното развитие, че се прави “на тъмно” пореден опит за връщане на стара версия на наредбата към Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Всичко това се случва и в пълно игнориране на последната редакция на наредбата по време на правителството "Денков", която отразява политики в сферата на къмпирането, провежда регулация и не създава предпоставки за забрана.

От сдружението заявяват, че се прави пореден опит за въвеждане на наредбата в полза на окончателното бетониране на крайбрежието ни и в този смисъл има всички данни, които пораждат съмнения за лобистки, включително корупционен интерес.

Заявяват, че няма да присъстват на напълно нелегитимно заседание, което предвижда да разгледа некоректен документ. Заседанието е предвидено за 24 юли 2024 г. в МРРБ.

Остават на твърда позиция против подобен подход и обявяват протестна готовност.

Прилагаме пълен текст на отвореното писмо.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ПОЗИЦИЯ НА СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКО КЕМПЕР ОБЩЕСТВО

На вниманието на: Виолета Коритарова

           Министър 

Министерство на регионалното развитие и благоустройство

 

Копие до: ​Членове на работна група, създадена със Заповед № Р-52 от 12 март 2024 г. на министър-председателя на Република България, изменена и допълнена със Заповед № Р-94 от 17.05.2024 г. и Р-109 от 10.06.2024 г., чиято задача е да изготви актуализиран проект на наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.

Уважаеми господа,

С позиция на Българско кемпер общество, изпратена до медиите, днес, 23 юли 2024 г. уведомихме всички свои съмишленици и поддръжници, че служебното Министерство на регионалното развитие прави пореден опит за връщане на стара версия на наредба към Закона за устройство на черноморското крайбрежие.Същата версия получи над шестстотин отрицателни становища по време на опита за обществено обсъждане и на практика няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в България.

Всичко това се извършва "на тъмно" без да са уведомени кемперистките организации, които вложиха експертиза и опит, разписаха Национална стратегия за къмпиране и я предоставиха на институциите. До тях дори не е адресирана покана!

Всичко това се случва и в пълно игнориране на последната редакция на наредбата по време на правителството "Денков", която отразява политики в сферата на къмпирането, провежда регулация и не създава предпоставки за забрана.

Обръщаме внимание, че последната редакция на Наредбата беше принципно приета от всички присъстващи на работната група и по нея оставаха само технически редакции. За този факт към министър- председателя има изпратен надлежен доклад от заместник- министър Николай Найденов.

Днес служебното правителство безогледно игнорира този факт!

Българско кемпер общество заявява, че ще вложи всички сили и средства, включително правото ни на остър граждански протест, за да се противопостави.

Подчертаваме, че Министерство на регионалното развитие за пореден път подхожда към темата и задачата на работната група без експертиза и го намираме за доказано необосновано и в ущърб на държавния и обществен интерес. 

Многократно, след множество протести, обединили експертни и граждански организации се обоснова, че така разписаният проект на наредба /стара версия/:

1. Оставя нерешени проблемите с нарушенията в защитените територии и невралгични точки на наситено неправомерно къмпиране с кемпери и каравани. 

2. Оставя нерешен въпросът със сметоизвозването и разходите на общините. 

3. Оставя нерешени проблемите с местата за къмпирането в района на Черноморието, налице е сериозен недостиг, а в някои части и пълна липса. 

4. Оставя нерешени проблемите със съществуващите къмпинги в района Черноморието и законния им статут. 

5. Оставя нерешени проблемите с добрите съвременни стандарти за къмпиране, от които България от топ дестинация в момента тежко изостава. 

8. Не са налице стимули за общините за обособяване на къмпинги, къмпинг точки и сервизни точки и България продължава да се прекосява масово транзит от средния и високия сегмент къмпинг туристи, ползватели на кемпери. 

8. България не присъства на картата като престижна къмпинг дестинация, която тя заслужава и има природни дадености да бъде. 

9. Оставя нерешени въпросите с устройственото планиране в тази връзка, включително с оглед опазване на ландшафта. 

10. Оставя нерешени въпросите за къмпирането в цялата страна, които имат нужда от стратегически подход и регламент /язовири, реки и т.н/. 

На последно място, но не по-важност, смятаме, че поредния опит за въвеждане на наредбата е в полза на окончателното бетониране на крайбрежието ни и в този смисъл има всички данни, които пораждат съмнения за лобистки, включително корупционенинтерес.

Заявяваме, че няма да присъстваме на заседанието ви непоканени и смятаме, че то се провежда напълно нелегитимно и предвижда да разгледа некоректен документ - стара редакция на проектонаредбата за къмпиране, която същата работна група е отхвърлила и принципно е приела нова.

Оставаме на твърда позиция против подобни действияна Министерство на регионалното развитие.

Йордан Ибришимов

Българско кемпер общество