Събития

Организаторите на Webit предупреждават за международен скандал заради Главчев

   
Организаторите на Webit предупреждават за международен скандал заради Главчев

Бездействие на държавната администрация въпреки поет ангажимент България да е страна партньор в тазгодишното издание на Webit е на път да се превърне в международен скандал, в който важни и влиятелни хора ще се почувстват излъгани.

За това алармира в писмо до премиера Димитър Главчев изпълнителният председател на фондация Webit Пламен Русев.

Той пише, че държавните институции дори не отговарят на кореспонденцията с организаторите, макар че през януари тази година Министерският съвет е взел решение Българската държава да участва като страна партньор. Целта била развитието на "Бранд България", а форумът Webit е приел ролята на основен двигател и е поел ангажимент да привлече стотици медии, представители на правителства от Европа и света и големи инвеститори в България.

След преговори, за да приемем да проведем европейското издание на Webit в България тази година, Webit спря международен търг за страна-домакин и дори се отказа от стандартната си лицензионна такса, пише Русев.

"За първи път в историята на България, зад решение на Министерския съвет застанаха и над 90% от данъкоплатците на страната, представени от организации, обединяващи бизнеси във всяка една индустрия. Те подписаха и изпратиха десетки писмени декларации (имате ги в МС) за подкрепа на решението, заявявайки колко важен е Webit за индустрията и имиджа на България. Вашата администрация на практика не се съобразява с волята на цялата индустрия на страната", продължава писмото.

"От най-добре вложените някога средства в имиджа и бранда на България пред света, ситуацията може да се превърне в международен скандал, в който важни и влиятелни хора ще се почувстват (и с право) подведени и излъгани. Всички те знаят и очакват да бъдат посрещнати от държавата ни и ръководните хора в нея, за да видят какви възможности имат тук за релокация на инвестиции и възможности. Но не! Вие, г-н Главчев, в качеството си на служебен премиер, и министрите във Вашия кабинет, на които е възложено пряко изпълнението на решението на Министерския съвет да работят с нас по участието на България, дори не отговаряте на официално входирани писма в деловодствата Ви от месеци", предупреждава предприемачът.

"Междувременно, всички политически лидери на водещите партии в България от януари насам заявяват разбирането си за значимостта на Webit и продължават да твърдят, че го подкрепят (на думи). Но действия на административно ниво няма. Няма държава. Има служебно правителство, което мълчи и бездейства. Знаем и за други подобни случаи, в които държавата губи десетки милиони от бездействие на администрацията", пише Русев.

По думите му правителство излага на риск лицето на България пред света.

Фестивалът трябва да се проведе на 23-24 октомври в София. OFFNews е сред медийните партньори на събитието.