Новини Събития

Външно министерство: Гърция забранява носенето на ножове с дължина над 7-10 сантиметра

   
Външно министерство: Гърция забранява носенето на ножове с дължина над 7-10 сантиметра

Външно министерство на Република България обръща сериозно внимание на зачестили случаи на задържани български туристи в южната ни съседка. Инцидентите са се случили на територията на Северна Гърция, както и на територията на Генерално консулство Солун. Родните туристи са били задържани, след като превозват или пренасят в себе си ножове с дължина на острието над 10 сантиметра.

Според гръцките закони, цитирани от Външно министерство, пренасянет на такъв вид нож се смята за хладно оръжие. Гръцкото законодателство забранява пренасянето на огнестрелно или хладно оръжие. Това правило включва ножове от всякакъв вид, с изключение на тези, чието използване е оправдано в домакинството и в офиса, за образователни цели, в изкуството, лова и риболова или друга подобна употреба. 

Законът за пренасяне на оръжие без издадено съответно разрешително, автоматично води до налагането на сакнции на притежателя - дължината на острието определя и глобата. Законът се нарушава дори и ако ножът е прибран в кобур и превозван в автомобила. Препоръчително е за хората, които пътуват на къмпинг, да се въздържат от пренасянето на ножове с по-сериозна дължина. Гърция забранява пренасянето на ножове с две остриета, балисонги (познати още като "пеперуда), автоматични ножове, байонети или къси мечове.

Външно министерство на Република България оставя следните линкове за информация и съветва всички родни туристи да се запознаят подробно с предоставената информация за пътуване - тук и тук. При възникнали инциденти и нужда от помощ, българите могат да се обръщат за съдействие към към посолството на Република България в Атина - дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107 и мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220, както и към Генералното консулство в Солун - телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.