Новини Хотели

Хамбург превръща бункер в хотел

   
Хамбург превръща бункер в хотел

Немският град Хамбург предлага на туристите едно ново и различно преживяване, отваряйки врати на един от най-големите си бункери. Бетонна конструкция е превърната в хотел, пише Guardian, и посреща гости и почитатели на историята. За съжаление трябва да признаем, че въпросната сграда е строена в един от най-тъмните исторически периоди на Германия и е била поръчана лично от Адолф Хитлер.

Гигантската конструкция се забелязва отдалеч и се намира в квартал Свети Паули. В миналото не се е радвала на особено внимание, но днес привлича гостите със своята пълна промяна и реставрация.

Построен е през 1940 г.  и е една от няколкото кули в Германия, създадени за опазване на местното население. Освен защита на небето над Хамбург, сградата е проектирана и като бункер. Такива могат да бъдат открити също в Берлин и Виена, като тази конкретно е и най-голямата и най-добре запазена. По време на въздушните атаки е приютявала повече от 25 хиляди души, но подозираме, че капацитетът ще бъде значително намален.

Град Хамбург е по-популярна със своя футболен отбор и нощен живот, отколкото с военната си история, а доказателството може да бъде забелязано. Пълната реновация и превръщането на бункера в хотел е завършена на 5 юли, тази година, макар и плановете да са представени много по-рано. Покривът също претърпява пълна промяна - противовъздушните оръдия са отдавна демонтирани и ненужни.

Гостите ще могат да открият ресторанти, кафене, място за събития и допълнителни големи помещения за мероприятия на пет от етажите. Покривът е реновиран в парк и се радва на засадени дървета и растения, които с времето ще се спускат по модерната фасада.

Тъй като много от немските жители не знаят цялата история на бетонният обелиск, една местна организация - Hilldegarden eV възнамерява да я разкаже, поставяйки информационни табла и записи на местни жители, които някога са използвали тази сграда по преднезначение. Настоящите планове са за табла на немски език, но напред във времето ще се появи тяхна английска версия, която ще запознава гостите от чужбина.

Същата организация се заема с поддръжката и на парка на последния етаж, като за някои растения се налага викането на специалисти, но организацията възнамерява да извършва по-общите дейности. На покрива, освен растения, дизайнерите са поставили и различни сензори, които ще дават точна информация за качество на въздуха, температура и влажност. Изброените данни са ключови за климата на града и ще отчитат замърсяването с фини прахови частици.

Идеята за трансформиране на бункера и превръщането му в хотел е предложена преди 10 години от предприемача Матиас Мюлер-Юзинг. Хамбург усвоява покривното пространство и на други сгради в битката за запазване на екологичния баланс. Преди време се проектира концертна зала на покрива на стар склад, а плановете за други инсталации тепърва предстоят да се одобрят. Хотелът ще се развива, а докато повечето местни не са особено доволни от залесяването на последния етаж, създателите смятат, че е необходимо малко време, за да започне естественото боядисване на сградата от растенията.

След войната има много такива кули, които са разрушени, но тази в Хамбург е запазена. За известно време е работила като болница, а след това се е превърнала център за медия и музика. Бункерът се радва дори на нощен клуб, който е много далече от стаите на гостите, търсещи пълноценна почивка. Немските жители са доволни, че тази сграда привлича сериозно внимание от страна на туристите, а силният сезон ще позволи и на повече хора да я посетят и да разберат нейната история. Излишно е да казваме, че стаите са подобрени, за да отговорят на хотелиерския стандарт.