Новини Събития Хотели

Помощи за хотелиери и ресторантьори, ако токът надхвърли 180 лв./МВтч

   
Помощи за хотелиери и ресторантьори, ако токът надхвърли 180 лв./МВтч

Парламентът скоростно одобри в петък решение, с което възложи на правителството да приеме до седем дни програма за компенсиране на предприятията в случай, че средномесечната цена на тока надхвърли 180 лв./МВтч на българската енергийна борса. Енергийният министър Владимир малинов обяви в Народното събрание, че кабинетът има готовност още идната сряда да облече в конкретика предложението на ГЕРБ и "Възраждане", което преди ден бе обединено и подкрепено от останалите партии, а сега в пленарна зала "за" него гласуваха 185 депутати, петима от ПП.ІДБ се въздържаха, нямаше нито един "против".

Още преди ден от ПП-ДБ изказаха резерви за програмата за подпомагане. Те са за това, че е необходимо одобрението на Европейската комисия, за да започне реалното изплащане на помощта. В момента няма действащ регламент, на който България да се облегне за нотификацията, посочи Асен Василев от ПП-ДБ. Вчера при обсъждането на проекта на решение в енергийната комисия съпартиецът му Радослав Рибарски предупреди същото и отбеляза, че процедурата по одобрение в най-добрия случай ще приключи септември-октомври, когато се очакват нови предсрочни избори и евентуално неодобрение от страна на Брюксел може да предизвика напрежение, тъй като бизнесът да се окаже излъган.

Владимир Малинов обаче коментира сега, че "ще положим максимално усилия да защитим правно, че този механизъм, който се предлага, не води до изкривяване на пазара, тъй като това е една мярка, която е справедлива". "Предвижда се компенсацията да бъде еднаква, равна за всички небитови потребители, базирана на обективни обстоятелства, както и на един мегаватчас консумирана електроенергия", отбеляза той.

Служебният енергиен министър призна, че срокът за приложение на регламента за пощощи заради високите енергийни цени е изтекъл, но това не означавала, че не може да се направи опит за компенсаторен механизъм. Аргументира се с действащ такъв в момента в Румъния и въведен миналата седмица в Гърция.

Така, ако Брюксел се съгласи, българският бизнес ще получава до края на 2024 г. разликата в цената над 180 лв./МВтч. Така реално помощта става по-голяма от определената до края на юни 2024 г., която се задействаше при надвишаване на 200 лв. при сделките на енергийната борса.

Както и в предишните случаи на такава програма, се предвижда помощта да се изплаща от Фонда "Сигурност на електроенергийната системо" (ФСЕС). По изчисления на шефа му Диан Червенкондев това ще струва 200-230 млн. лв. за шестте месеца.

Приходите за плащането на скъпия ток за бизнеса ще дойдат от удълженото за същия период действие на механизма, според който производителите на електроенергия ще внасят във ФСЕС приходите си от продадената електроенергия над определени тавани за различните видове електроцентрали. Най-големите постъпления се очакват от АЕЦ "Козлодуй" и на база прогнози от фючърсни сделки се очаква във фонда да влязат 160 млн. лв. по тази линия.

Очакванията на министър Малинов са до края на годината електроенергийния пазар да се успокои и отново каза, че причините за високите цени са високите температури в момента, настоящи ремонти на електропроводи в региона и излезли от експлоатация електроцентрали в съседни държави, както и изместване на интереса на западните търговци към местния пазар. Това са външни причини, върху които държавата няма как да влияе, отбеляза отново енергийният министър, но защити приемането на компенсаторна програма за бизнеса.

Преди дни ресторантьори заплашиха с протести заради поскъпналата електроенергия, която преди дни е достигнала до 2000 лв./МВтч във вечерните часове 202 и 21 часа, когато голяма част от заведенията отварят врати или работят с най-голям капацитет. Индустриалци също коментираха, че цените в определени часове са екстремни и обясниха неподписването на дългосрочни договори за доставка на ток с това, че когато им били предлагани такива от АЕЦ "Козлодуй" за близо 170 лв./МВтч моментната цена на борсата била с 30% по-ниска. Тази седмица обаче цените тръгнаха от 448 лв. в понеделник, но паднаха до 210 лв. за петък. За събота са още по-ниски – 172 лв./МВтч, но през уикенда спадът е нормален, защото голяма част от предприятията не работят.

Радослав Рибарски (ПП-ДБ) поиска в гласуваното решение за помощи за бизнеса да се запише също така, че парламентът възлага на Министерския съвет до един месец да приеме и програма за компенсиране на домакинства в положение на енергийна бедност. Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) обаче призова да не се подкрепя предложението на Рибарски, защото "той иска да обърка залата и този проект на решение да стане такава каша, че Министерският съвет да не може да го изпълни". Добрев отбеляза, че битовите потребители на ток са защитени, след като предишния парламент отложи либерализацията на пазара за 2026 г. и отново енергийния регулатор определи цените за домакинствата, които се повишиха нищожно от 1 юли 2024 г.