Събития

Германският замък Шверин стана обект на световното културно наследство

   
Германският замък Шверин стана обект на световното културно наследство

Комитетът за световно наследство на ООН съобщи, че е обявил резиденцията Шверин в североизточната германска провинция Мекленбург-Предна Померания за обект на световното наследство, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Ансамбълът включва замъка Шверин и части от историческия център на града, който забележително е оцелял през Втората световна война без никакви щети от бомбардировките.

Решението беше обявено по време на 46-ата сесия на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в Делхи, Индия.

Значително по-старата централна част на замъка Шверин получава сегашния си стил на романтичен историзъм едва в средата на XIX в. и сега е популярна туристическа атракция. През бароковия период и след него изкопите и изкуствените езера най-сетне се превръщат в елементи от ландшафта и губят значението си на военни укрепления, каквито са били през Средновековието.

Ренесансовите френски замъци са послужили като модел за изграждането на замъка в Шверин.

В замъка са снимани множество филми като например "Кингсмен: Златният кръг" с Колин Фърт и Джулиан Мур в главните роли.

Днес в замъка, който в Източна Германия е бил използван като център за обучение на учители в детски градини, се помещава музей и е седалище на парламента на провинцията.

Идеята Шверин да бъде включен в списъка на световното културно наследство е на повече от 20 години.

В Германия има повече от 50 обекта на световното културно наследство, както и над 250 замъци и дворци край вода. Много от тях се отличават с уникална архитектура. Построени са в най-различни стилове - готически, ренесансов и бароков.