Събития

Кралевското златно съкровище ще представя България на изложба в САЩ

   
Кралевското златно съкровище ще представя България на изложба в САЩ

Кралевското златно съкровище ще представя Търговище и България на изложба в Лос Анджелис. Експозицията в музея „Джон Пол Гети“ е посветена на древна Тракия. Тя ще бъде открита в началото на ноември и ще остане достъпна за публиката в САЩ в продължение на шест месеца, каза директорът на Регионалния исторически музей в Търговище Магдалена Жечева. 

Със своята красота и изящество Кралевското златно съкровище вече 45 години впечатлява хората у нас и по света. В края на юли 1979 г. търговищкият археолог Георги Гинев се натъква на каменен гроб, докато проучва тракийски могилен некропол до търговищкото село Кралево. С късмета на истински откривател той разкрива гроб на знатен тракиец, в който проблясват златни и сребърни гробни дарове, предмети-символи на царско потекло.

Кралевското съкровище е група от златни и сребърни предмети открити при проучването на тракийска надгробна могила при село Кралево, община Търговище. Датирано е от ІV - ІІІ век преди Христа. Съкровището се състои от красиви украшения за тяло и апликации за конски амуниции с гравирани митични образи.

През юли 1979 година Исторически музей – Търговищe финансира разкопки на застрашена от унищожаване тракийска надгробна могила. Ръководител на разкопките е Георги Гинев, археолог в същия музей. В южната периферия на могилата е открит зидан от необработени камъни гроб, останал неизвестен на иманярите и затова-неограбен.

Едната група е от накити: две златни обици, две позлатени сребърни гривни и един сребърен нагръдник. Втората група се състои от 47 златни апликации за украса на конска амуниция. Макар и да не се вписват в контекста на понятието „съкровище“, находките от тези две групи спонтанно получават при откриването си това име заради метала, от който са изработени. Впоследствие те са публикувани като „Съкровището от Кралево“ и под това название са известни както на научната общественост, така и на ценителите на античното изкуство, и по-точно на художествените занаяти.