Новини Събития

Пламен Панов бе избран за Председател на УС на Тракийски туристически район

   
Пламен Панов бе избран за Председател на УС на Тракийски туристически район

Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, беше избран за нов Председател на Управителния съвет на Организацията за управление на Тракийски туристически район. 

Изборът беше утвърден след проведено Годишно отчетно-изборно събрание на организацията и след издаване на заповед от министъра на туризма, каквато е предвидено по закон. 

По време на събранието беше гласуван нов състав на Управителния съвет и Контролния съвет, както и избран нов Председател. Панов заема поста от инж. Любозар Фратев, който ръководеше организацията в продължение на два мандата.

Конферентна зала

Тракийският туристически район е един от деветте туристически райони в България, създадени през 2015 г. със заповед на министъра на туризма. Той обхваща 35 общини от 6 области на Южна България, с център град Пловдив. Организацията за управление на района има 43 члена, включително общини, областни администрации, неправителствени организации, учебни заведения, музеи и представители на частния сектор. Основните задачи на организацията са свързани с маркетинга и рекламата на национално и международно ниво, подпомагане на областните управители и кметовете при изпълнението на стратегии за развитие на туризма, организиране на обучения за повишаване качеството на туристическите услуги и реализиране на проекти по програми на Европейския съюз.

карта

През 2023 г. организацията успя да привлече 11 нови члена и да реализира дейности по 3 проекта по програма Еразъм+. В близко бъдеще ще започне работа и по 3-годишен проект по програма COSME на ЕС. Тракийски туристически район е признат за най-добре функциониращата туристическа организация в България през последните три години. Концепцията за туристическо райониране в България черпи вдъхновение от опита на най-успешните туристически дестинации в света. Тази концепция има за цел да допълва дейността на Министерството на туризма и да популяризира уникалните възможности за пътувания и преживявания в различните райони. Налагането на бранда „Тракийски туристически район” като целогодишна дестинация ще стимулира вътрешния туризъм и ще привлече посетители от различни държави, което ще донесе икономически ползи за региона.

обща снимка

Основните възможности за туризъм в района включват културен и винен туризъм, както и градски, здравен, приключенски и екотуризъм.