Хотели

Обновеният хотел Етър на Регионалния музей в Гарброво отвори отново врати

   
Обновеният хотел Етър на Регионалния музей в Гарброво отвори отново врати

Официално бе открит обновеният хотел "Етър" на Регионалния музей на открито в Габрово. Той беше затворен известно време за ремонт и осъвременяване.

Предишното име на хотела е било "Странноприемница", но на откриването от музея посочиха, че то е било сменено заради сложността на думата и нейния превод на английски. Другата причина е, че в региона твърде много места за настаняване са използвали това име.

През 1981 година е открит хотел "Странноприемница Етър" към РЕМО "Етър" като част от честванията за 1300 години от създаването на Първата българска държава. Той разполагал със 77 легла, дневен бар, ресторант с лятна тераса, механа и конферентна зала.

Хотелът днес е осъвременен по проекта "РЕМО "Етър" - музей за креативен културен туризъм". В края на миналата година водните съоръжения в Музея на открито бяха реставрирани и консервирани също по него. Близо 10,5 млн. лева са вложени за обновяване и създаване на съвременни условия в обектите на музейния комплекс. Изграден е нов детски център и мобилна сцена. Къщата "Кръстник-Колчов хан" е преустроена в многофункционална сграда, възстановени са грънчарските пещи и оранжерията. Училището в кв. "Етъра" е реконструирано и ще бъде база за обучения по реставрация и консервация. Експозиционните площи по чаршията са ремонтирани и е изградено архитектурно-художествено осветление.