Оферти

Туркменистан - 31.08-08.09.2024

   
Туркменистан - 31.08-08.09.2024

1
31 август София - Истанбул
Събираме се на летището за полет до Истанбул в 15:45 ч. Кацаме в 17:20 ч. Следващ полет за Ашхабат в 20:20 ч. Кацаме в 02:00 ч на 1 септември. Посрещане и трансфер до хотел Sport **** Настаняване в хотела. Почивка до сутринта.
2
01 септември Истанбул – Ашхабат закуска, обяд, вечеря
Закуска. Следва целодневен тур на Ашхабат. Антична Хиса (Юнеско), Мемориалният комлекс в памет на загиналите при земетресението от 1948 г. , Сватбеният дворец и джамията Ертогрюл Гази.  Вечеря и нощувка.
3
02 септември Ашхабат – кратер Дарваза закуска, обяд, вечеря
Закуска. Свободно време и обяд, след което потегляме към Дарваза и кратерът, образуван през 1971 година в резултат на срутване по време на геоложки проучвания за наличие на природен газ. След срутването от кратера започват да се отделят газове, които са умишлено запалени, за да се предотвратят вредните ефекти от тях. Въпреки очакванията, че отделянето на газ ще свърши за няколко дни и огънят ще изгасне сам, към 2024 година кратерът продължава да гори, като се обмислят мерки за неговото угасяване. Потегляме към къмпинга за барбекю и нощувка в юрта или палатка.
4
03 септември кратер Дарваза – Куня Угренч закуска, обяд, вечеря
Закуска. Тръгваме към Куня Угренч (Юнеско).Древен град, чието първо споменаване датира от III-I век пр.н.е. Оттук са минавали каравани от Великия път на коприната. През VIII век арабите завладяват града и го преименуват на Гургандж. По същото време владетелят на Хорезъм се установява в Гургандж, обявявайки града за своя резиденция. Хората започват да се преместват в него и скоро градът стана вторият по големина след Бухара. През ранното средновековие Гургандж преживява културен разцвет. В същото време градът, разположен на пресечната точка на търговски пътища, е бил голям пазарен център. Продължаваме към Дашогуз. В зависимост от времето, с което разполагаме може да направим кратък обзор на града. Настаняване в хотел и нощувка.
5
04 септември Куня Угренч – каньон Янгикала закуска, обяд, вечеря
Закуска и трансфер до летището за полет до Тюркменбаши (11:40- 12:50 ч). След кацане се отправяме директно за каньона Янгикала. След разглеждането продължаваме с бус до Балканабад. Пристигаме късно вечерта. Настаняване в хотел и нощувка.
6
05 септември каньон Янгикала - Ашхабат закуска, обяд, вечеря
Закуска. Тръгваме към Ашхабат. По пътя ще мине през Нохур и подводното езеро Ков -Ата, като ще имаме възможност да поплуваме във водите му. Ще посетим също крепостта Геокдепе. Настаняване в Ашхабат и нощувка. Според легендата името Нохур идва от името на пророка Ной, чийто ковчег след четиридесетдневно пътуване е акостирал на планината Маноман. Местните стари хора разказват легенда, обясняваща богатството на флората и фауната на Нохур. Смята се, че в незапомнени времена Ной е пуснал всички животни и птици в тези планини и е засадил всички семена, които са били съхранявани в ковчега. Езерото Ков-Ата се намира на дълбочина 60 метра от входа на пещера. До него водят 350 стълба. Лечебната вода на езерото съдържа сяра, йод, магнезий, калий, натрий, сулфат, алуминий, бром, желязо, стибий – общо 38 елемента. Плуването във водата има благоприятен ефект върху организма, подобрява кръвообращението, помага за лечение на заболявания като ревматизъм, простудни, бъбречни и кожни заболявания, успокоява нервната система. Температурата на водата в езерото е от 33 до 38 градуса през цялата година. Дължината на езерото е 80 метра, ширината - 30 метра, дълбочината - до 16 метра. Това е едно от най-големите подземни езера в света.
7
06 септември Ашхабат - Мари закуска, обяд, вечеря
Закуска. Сутрешният  ни тур включва парка на Независимостта, Арката на неутралитета, Музеят на килимите, Беркарар мол. Следобяд потегляме към Мари. По път ще видим руините на джамията Seyt Jemaleddin. Джамията е от 15 век (построена през 1456 г.) и е един от редките паметници от епохата на Тимурид на територията на Туркменистан. Всяко парче керамика, дори тухли, е направено специално за нея. Една любопитна особеност на джамията е мозайката над входната арка; изобразяващи два огромни дракона с височина 8-9 метра, един срещу друг в рязко противоречие с късната ислямска забрана за изобразяване на живи същества в изкуството. Следват останките от античния град Abiwerd. Настаняване в хотел в Мари. Вечеря и нощувка.
8
07 септември Мари – Античен Мерв закуска, обяд, вечеря
Закуска. Античният Мерв се намира на 30 мин от града. Мерв е бил голям ирански град в Централна Азия, на историческия Път на коприната. Човешки селища на мястото на Мерв съществуват от 3-то хилядолетие пр. н. е. до 18-ти век сл. н. е. Сменял е жителите си многократно през цялата история и е бил столица на няколко държави. Влиза в списъка на Юнеско през 1999 г. Смята се зa най-старият и запазен оазисен град на Пътя на коприната. Връщане в Мари и обяд. Полудневен тур на града с посещение на местния пазар, Ортодоксалната църква и джамията Juma. Трансфер до летище за полет до Ашхабат в 19:30 ч. Кацаме в 20:10 ч. Настаняване в хотел и нощувка.
9
08 септември Ашхабат – Истанбул - София закуска
Ранна закуска и трансфер до летище за полет до Истанбул.
 
За повече информация вижте ТУК.