Анализи

Депутат поиска промяна на методиката за рисковете при пътувания на МВнР

   
Депутат поиска промяна на методиката за рисковете при пътувания на МВнР

Депутатът Иван Белчев (ПП-ДБ), заместник-председател на Комисията по туризъм в Народното събрание, внесе четири парламентарни въпроса към Министерството на външните работи, свързани с информацията за нивата на риск при пътуване в чужбина.

Актуализация на информацията за нивата на риск при пътуване в чужбина

Белчев зададе въпрос относно актуалността на информацията на сайта на Министерството на външните работи, която може да доведе до отказ от пътувания и финансови загуби за туристическите агенции. Той поиска пояснение как се определя нивото на риска за дадена държава, колко често се актуализира информацията.

Различна степен на риск при близкостоящи държави

Вторият въпрос се фокусира върху причините, поради които близкостоящи и с подобна обстановка държави имат различни степени на риска. Белчев поиска разяснение защо, например, Русия и Украйна, Сърбия и Косово, Испания и Португалия, Молдова и Румъния имат различни оценки за риска на сайта на министерството.

Съдебни искове, свързани с информацията за нивото на риск на държавите

Третият въпрос се отнася до потенциални случаи на съдебни искове от туристи, свързани с информацията на уебсайта на Министерството на външните работи. Белчев поиска информация дали е имало подобни случаи и какви са били последствията за туристите и туристическите агенции. 

Степента на нивото на риска за България в чужбина

Последният въпрос се фокусира върху позицията на България като степен на риск в различните държави в чужбина и факторите, които определят тази оценка. Белчев поиска информация за това кога и поради каква причина България е била в нива от 1 до 5.

Освен поставените въпроси Иван Белчев препоръчва на МВнР да се извършва редовна актуализация на информацията за нивата на риск на сайта на Министерството, като се вземат предвид последните данни. Това би помогнало за по-точно информиране на гражданите и предотвратяване на ненужни откази от пътувания и финансови загуби за гражданите и туристическите агенции. Важно е да се отбележи какъв риск съществува в дадената държава, за да може да се направи реално информиран избор дали е опасно или не. Трябва да се посочва за всяка държава с риск между 2 и 5:

- Каква е точно причината за текущото ниво (тероризъм, размирици, военни действия, природни бедствия)

- За кои райони е риска (актуално например е изригването на вулката Етна в Сицилия)

- История на нивата на риск с точно описание за причината. Важна информация за самостоятелната преценка за пътуващия.

Примери за нива на риск и държави в тях: 

- Ниво на риска 1: Без особени препоръки: Република Корея, Япония, Албания, Естония, Люксембург, Малта, Монако, Португалия, Сан Марино, Сърбия, Унгария, САЩ, Бразилия

- Ниво на риска 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната): Виетнам, ОАЕ, Сингапур, Мавриций, ЮАР, Австрия, Ватикан, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Румъния, Франция, Черна гора, Канада, Аржентина

- Ниво на риска 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост): Австралия, Нова Зеландия, Индия, Йордания, Малдиви, Тайланд, Турция, Мароко, Сейшелските острови, Кипър, Косово, Мексико, Куба, Перу

- Ниво на риска 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост): Израел, Палестина, Египет, Беларус, Молдова, Русия

- Ниво на риска 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната: Афганистан, Йемен, Нигер, Судан, Украйна С тези въпроси Иван Белчев цели да подобри информираността и безопасността на българските граждани, пътуващи в чужбина, и да подкрепи туристическия сектор в страната, като осигури точна и актуална информация за нивата на риск при пътуване.