Новини Събития

Бавно издаване на визи за България блокира туристи и работници от трети страни

   
Бавно издаване на визи за България блокира туристи и работници от трети страни

Има проблем с визите за хората от трети страни, които искат да почиват в България. Желаещи да пътуват извън ЕС чакат с месеци за заявяване на дата за получаване на виза. Темата коментира Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА и вицепрезидент на Европейската СПА организация, в ефира на "Зравей, България".

Туристи от Дубай не са успели да отидат на почивка в Павел баня. „Случаят е съвсем нов. Туроператор, който обикновено се занимава с изпращане на туристи в Дубай, решава да подпомогне бизнеса в Павел баня. През май се опитват да получат интервю за виза, но получават отговор, че два месеца е минимума време за чакане”, обясни Кацарова.

По думите ѝ външното министерство не е единственото, което отговаря за визовата политика в България. „В момента внедряват шенгенската програма. Отправям апел към министър-председателя и външния министър да вземат сериозни мерки за подкрепа на туристическата индустрия. Настройването на министерствата едно срещу друго не е начинът”, заяви Кацарова.

Едно от решенията на проблема според нея е назначаването на допълнителни консули. „Малката част от проблема е внедряването на шенгенската програма. Малкото хора в консулските служби и в самото външно министерство, където пристигат заявките. С работните визи положението е същото”, добави тя.