Новини Събития

Персина фест ще се проведе от 5 до 8 септември

   
Персина фест ще се проведе от 5 до 8 септември

Освен над 20-годишно приятелство, това, което свързва Милен Кунов, Николай Македонски и Даниел Мънев от Белене, е любовта им към родния град. Двама от тримата съорганизатори на фестивала за музика, природа и нетрадиционна атмосфера „Персина Фест“ не живеят постоянно в Белене, но пътуват ежеседмично, за да бъдат до роднини, приятели и любимите гледки по Дунава.

Преди седем години приятелите решават да споделят с външния свят неповторимата атмосфера на дунавския град и умението на беленчани да се забавляват. За да отворят празника на Белене в началото на септември към по-широка аудитория, те изготвят многодневна програма с музика в различни стилове. Кметът на Белене прегръща идеята и първото издание на Персина Фест става факт през 2018 година. През годините фестивалът набира популярност и докато първото събитие привлича около 50 участници, миналогодишното издание събира над 2 000 души от цяла България.

Керана и космонавтите на Персина Фест 2023. Фотограф: Алкин Йозкан

„Фестивалът се роди от желанието ни да се забавляваме, но сега водещ е стремежът ни да помагаме на града ни да се развива чрез туризъм“, споделя Милен Кунов.

Освен три вечери с богата музикална програма, през деня фестивалът предлага на посетителите на града възможността да се включат в пешеходни, вело и орнитоложки турове, разходки с лодки и посещение на природен парк „Персина“. Настаняване на гостите осигуряват както местни хотели, така и обособената за целта къмпинг зона.

През деня посетителите на Белене могат да се включат в пешеходни, вело и орнитоложки турове, разходки с лодки и посещение на природен парк „Персина“. Фотограф: Алкин Йозкан

Тазгодишното издание на Персина Фест ще се проведе на 5 – 8 септември. За настроението на посетителите ще се грижат саксофонистът Десислав Иванов от българската соул/фънк/джаз/R&B група Tri O Five, формацията Soul Fiction и World UP диджеите Burlak, Dimo BG, Milen, Silver Ivanov и Vasco C. Специален гост на събитието ще бъде румънският диджей Кристиан Лепа в събота, 7 септември.

За подробна програма и повече информация за фестивала и Белене, следете страницата на Персина Фест във Фейсбук.

Съорганизаторът на Персина Фест Милен Кунов със семейството си. Фотограф: Алкин Йозкан

Съорганизаторът на Персина Фест Даниел Мънев със семейството си. Фотограф: Алкин Йозкан

Елате на Персина Фест на 5 – 8 септември тази година!

Съорганизаторът на Персина Фест Николай Македонски на пулта

Подкрепата за „Персина Фест“ е част от дългогодишните усилия на Фондация „Америка за България“ да подпомага развитието на българския север чрез предприемачество и туризъм.