Новини Хотели

Въпреки по-високите приходи, София хотел Балкан остава на загуба

   
Въпреки по-високите приходи, София хотел Балкан остава на загуба

Към края на юни “София хотел Балкан” АД отчете приходи общо в размер на 7.47 млн. лв. при 6.96 млн. лв. преди година. Увеличението е от почти 11.23% и се дължи основно на паричните постъпления от нощувки. Приходите от нощувки са 4.88 млн. лв. в сравнение 4.39 млн. лв. за същия период на миналата година, става ясно от междинния финансов отчет на дружеството.

“София хотел Балкан” е с основен предмет на дейност – хотелиерство, ресторантьорство и  съпътстващи туристически дейности като бизнес услуги. Фирмата има сключен договор за франчайз със „Старууд“. По решение на общото събрание на акционерите от 2011 г. дружеството има сключени и договори за управление и техническа помощ с „Кокари Лимитид”, Кипър.

Паричните постъпления от дейността „хранене“ се увеличават минимално и са 1.82 млн. лв., а приходи от наеми са нараснали с 3.63% до 371 хил. лева.

Спрямо същия период на 2023 г. все още има финансирания във връзка с високите цени на електроенергия, отбелязват от компанията. Приходите от нощувки бележат на сериозно увеличение спрямо сравнителния период, което е от увеличение в средната цена на налична стая.

Общата сума на разходите на “София хотел Балкан” към края на юни нарастват до 8.94 млн. лв. при 7.95 млн. лв. година по-рано. Като цяло разходите за дейността бележат увеличение спрямо същия период на миналата година с 996 хил. лева. Това се дължи основно на повече финансови разходи – с 242 хил. лв., както и на разходите по икономически елементи, увеличени с 754 хил. лв. на годишна база.

хотелска стая

Финансовият резултат на “София хотел Балкан” за полугодието е загуба в размер на 987 хил. лв., която се запазва на нивото отпреди година по-рано.

Към края на юни активите и пасивите на дружеството по балансова стойност възлизат на 146.93 млн. лв. при 147.83 млн. лв. през декември миналата година. В актива на баланса, след инвестицията в дъщерното предприятие „Метропол Палас” д.о.о. в размер на 61.75 млн. лв., дълготрайните активи са тези, които имат най-висок дял.

В пасива на баланса са посочени усвоените кредити по договори за банкови заеми и овърдрафт с „Юробанк България“.  Отражение намира и кредитът отпуснат през 2012 г. от мажоритарния акционер.

,,Потамиро Лимитид“ притежава 4 605 776 акции, представляващи 87.50% от капитала на ,,София хотел Балкан“ АД. От 2020 г. ,,Потамиро Лимитид“ има споразумение за обща политика по управление на дружеството чрез съвместно упражняване на притежаваните права на глас с “Кокари Лимитид”, Кипър, което притежава 623 815 поименни, безналични акции или 11.85 процента.

пари домакинства депозити дивидент преки чуждестранни инвестиции елана агрокредит продажбите приходи, Юрий Гагарин прогнози ръст продажби придобивания оборот бфб проекти Мак АД възнаграждения Елана слънчо смарт органик Емка печалба

През второ тримесечие на 2024 г. важни събития, които оказват влияние върху резултатите във финансовия отчет на „София хотел Балкан“ са различните пазарни условия, свързани с нивата на инфлация и на заемните лихви на банките, с политическата обстановка както в страната, така и по света. Отразява се и регистрираното повишение на цените на електрическата енергия, започнало в края на второто тримесечие.

Ръководството прогнозира през 2024 год. пазарната стратегия на дружеството да продължи да бъде адаптивна спрямо всички промени и да се пренасочва във връзка с пазарната ситуация. То ще продължи да води проактивна и гъвкава политика на продажби, което да гарантира запазване на съществуващите клиенти, като едновременно с това се търсят нови. Фирмата разчита на гъвкавата ценова политика, която да позволи да се реагира оптимално адекватно на динамичните условия на пазара.

Акциите на „София хотел Балкан“ се търгуват на “Българска фондова борса”. През последните дванадесет месеца цената им е без промяна – от 45 лева за един брой. Това оценява компанията на 236 875 320 лева пазарна капитализация.