Новини Събития

Италия започва да прави търгове за плажовете си от 2025 г.

   
Италия започва да прави търгове за плажовете си от 2025 г.

Италианската плажна ивица започва да се дава на търг от 2025 г. 

Плажните клубове в Италия се подготвят за стачка, след като някои европейски планове могат да засегнат техния бизнес, пише Euronews. Подобни клубове носят италианското име lidos и са известни с това, че предоставят на гостите си шезлонги и чадъри. По-големите клубове разполагат често с ресторанти и барове, като заемат и по-голяма площ на плажната ивица. Цените обикновено струват между 25 евро за два шезлонга и чадър на ден, но някои заведения поставят по 200 евро, особено ако говорим за луксозни и скъпи локации. Такава може да е Капри.

Законът, който се разглежда от ЕС, обръща внимание на факта, че повечето лицензи и разрешителни на подобни заведения, започват да се пускат на търг през следващата година. Преди да има някаква намеса от страна на ЕС, същите заведения са се предавали във фамилиите, което кара много от италианските жители да разглеждат тази практика като чист монопол.

Италианските плажове са известни с най-различно предлагане на услуги, оставяйки минимална площ като свободна зона, където посетителите да са свободни от подобни такси. Повече от 50% от плажната ивица на Италия е предоставена на частници и други подобни бизнеси. В останалите 50% от площта е възможно дори да попаднете на места, където къпането е забранено.

Собствениците на такива клубове са недоволни от решението и посочват, че през годините са инвестирали и облагородявали плажната ивица. Въвеждането на търг е мотивирало мнозина да поискат компенсация от италианското правителство, както и защита на техния бизнес.

Решението е мотивирало повечето собственици да стачкуват и дори да затварят своите заведения. Статистиката показва, че всяка следваща стачка през август може да е много по-дълга от предишната, ако не се вземат мерки. Август е един от най-заетите месеци за Италия, някои жители на страната взимат цял месец отпуска, следвайки примера на много други международни гости в страната.

Изненадата в случая е, че законът за публичен търг на плажната ивица в Италия е въведен през 2006 г. в ЕС. Той посочва, че през 2025 г. въпросните апетитни точки от италианското крайбрежие ще отидат на търг.

Преди това става ясно, че някои семейства, бранещи своята територия, са успели да направят милиони евро и са достигнали безумен социален статус, докато са стопанисвали поверената територия.

Новият закон е бил отлаган многократно през следващите години и всяко следващо правителство избягва да коментира темата. През 2022 г. Джорджия Мелони също забави това предложение до края на 2024 г. Правителството се опита още един път да поиска отсрочка, но този път срещна съпротива от Европейския съюз, както и от Държавния съвет на Италия.

Повече от 30 хиляди концесионера се надяваха на отсрочка, но след като отказът беше обявен, ощетените побързаха да се борят срещу посочената европейска директива. Техният мотив е, че новият закон ще постави под заплаха бизнеса им, както и съдбата на 300 хиляди служителя и техните семейства.

Плановете за протест са насрочени за август, когато концесионерите смятат да свият чадърите си в символичен протест. Общините са помислили за някаква форма на компенсация, но собствениците искат от Мелони да приеме национална политика, която да гарантира сума от поне две години от годишния им оборот, предоставена като компенсация.

Друг проблем е, че Италия не печели много от 5-те милиона квадратни метра концесии. Сумата е около 100 милиона евро в такси, а генерираната печалба на собствениците е близо 32 милиарда евро. С този малък факт, италианското правителство отказва дори да мисли за каквато и да било форма на компенсация.