Новини Транспорт

Бритиш еъруейз спира полетите до Пекин от 26 октомври

   
Бритиш еъруейз спира полетите до Пекин от 26 октомври

Британският авиопервозвач "Бритиш еъруейз" (British Airways) спира полетите до Пекин от 26 октомври до ноември 2025 година, предаде Ройтерс.

Авиокопанията, която е собственост на групата Ай Ей Джи (IAG), не посочи причината за решението си, но допълни, че ще продължи всекидневните полети до Шанхай и Хонконг.

Говорител на "Бритиш еъруейз" заяви, че авиокомпанията ще се свърже с всички засегнати клиенти с предложение за промяна на резервацията или пълно възстановяване на сумата.

Европейските и британски авиокомпании не могат да прелитат през въздушното пространство на Русия, а маршрутите през Азия отнемат с няколко часа повече. Това оскъпява полетите и намалява интереса на клиентите към тях, отбелязва Ройтерс.

"Бритиш еъруейз" поднови полетите си по маршрута Лондон – Пекин през юни 2023 г., след тригодишна пауза заради пандемията от коронавирус.

Тогава превозвачът описа маршрута като "един от най-важните" за компанията.

Трафикът от Китай към Европа се възстановява много бавно след премахването на ограниченията, свързани с пандемията, като много полети по маршрута вече са доминирани от китайски превозвачи.

И друга британска авиокомпания - "Върджин Aтлантик" (Virgin Atlantic), също наскоро обяви, че ще прекрати полетите си до Шанхай през октомври.

Групи като "Луфтханза" (Lufthansa) посочват, че конкуренцията от страна на китайски авиопревозвачи, на които е разрешено да летят над Русия, е намалила приходите им.

Авиационната група Ай Ей Джи (International Airlines Group - IAG), която е собственик на редица авиокомпании, сред които "Бритиш еъруейз" (British Airways) и "Иберия" (Iberia), обяви, че не е силно засегната, тъй като голяма част от основния й бизнес е фокусиран върху Северна и Южна Америка, където резервациите и търсенето на въздушни пътувания остават на високи нива.