Анализи Новини

Бордо победи Париж и е най-красивият град в света

   
Бордо победи Париж и е най-красивият град в света

Бордо победи Париж в нова надпревара за най-красив град в света, пише Euronews. Европа доминира в това състезание и 9 от 10-те най-красиви града.

Изследователи от Online Mortgage Advisor обърнаха внимание на архитектурата парковете и красотата на природата, която трябва да отговори на хармоничния фактор, за да открият истинския красив град. Много европейски столици се озовават в топ 10 на класацията и Париж има достойна позиция, но нещо не достига, за да се нареди в тази класация.

Един от най-красивите градове в Европа е Венеция. Красивите канали и подредбата на сградите създава хармония на златното сечение. Ако не сте запознати с него, то е създадено от Леонардо да Винчи и определя композицията на картина или скулптура. През 2023 г. е посетена от близо 5.7 милиона души и най-вероятно тази година ще счупи рекорда, дори и с наложените ограничения.

Венеция печели с 83% в класирането, но Рим изостава само с 1% като град на красота, стил и естетика, пазейки своята красива архитектура. Рим отбелязва 82% по златно сечение и се смята за най-красивата европейска столица. Близо до него се нарежда Барселона на 3-то място в класацията, следван от Прага с красиви дворци, мостове и добре поддържан стар град. На 5-то място се нарежда град извън Европа - Ню Йорк.

При Франция има много изненади и разместване на класацията. Париж може да разполага с Айфелова кула, Нотр Дам де Пари и още много други красоти, не могат да го вкарат в Топ 10 на класацията. Бордо успява да победи и да влезе със 75.3%. Класацията най-вероятно може да изненада мнозина, след като Ню Йорк се нарежда много по-напред от Париж.

Изследователите откриват запазени исторически сгради, огромен брой винарни, музеи органични форми и достатъчно висока култура, за да предпочитат този град, пред Париж. Препоръката към всички, които вече са се изморили от Париж, просто да обърнат внимание на Бордо, неговия театър и много други архитектурни красоти.

Сред 10-те най-красиви града се нареждат Атина на 6-то място, Будапеща на 7-мо място, Виена на 8-мо място и Милано на 10-то място.