Новини Събития

Две изложби ще има за празниците на Калоферската дантела

   
Две изложби ще има за празниците на Калоферската дантела

Две уникални изложби ще имат възможност да видят калоферци и гостите на града по повод XXV Празници на калоферската дантела тази година.


“Импресия в дантели” ще покаже творби на дантелиери от София, Златица, Русе и Горна Оряховица. Изящните произведения на седем автори са разположени в ритуалната зала на Кметство Калофер и ще могат да бъдат разгледани в дните от 13 до 16 август от 10:00 до 16:00 ч. Изложбата включва картини от совалкова дантела, както и облекла и аксесоари, в които дантелата е акцент.


"Традиция в съвременността" е авторска изложба на Елгина Величкова, която ще може да видите на 15 август от 10.00 до 17.00 ч. в Репетиционна зала на НЧ "Христо Ботев – 1869г." гр. Калофер. Изложбата представя творби от совалкова дантела и комбинации на дантела с други текстилни техники.


Елгина Величкова е експерт по художествен текстил, изследовател и дългогодишен преподавател по калоферска дантела. Повече от 20 години активно се занимава с изучаване, преподаване и изследване на калоферската дантела. По повод създаването на каталог на калоферската дантела, тя се заема с обстойно историческо проучване на това изкуство. В архива на БАН, Елгина открива личната кореспонденция на жената, считана за основоположник на калоферската дантела – Донка Шипкова. Изследванията ѝ са публикувани през 2023г. в „История на калоферската дантела“ с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". Официалното представяне на книгата ще бъде по време на тазгодишните XXV Празници на калоферската дантела 2024.


Паралелно със събитията в Калофер ще се проведе и предконгресна среща на Административния и Изпълнителния съвет на OIDFA от 12 до 18 август 2024 г. в гр. Карлово. Основен организатор на събитието е „Български център за совалкова и шита дантела“ гр. Калофер, съвместно с партньори от местните културни и административни структури.
OIDFA (L’Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et à l’Aiguille) e световна организация за совалкова и шита дантела, основана през 1982 г. и регистрирана съгласно френското законодателство. Досегашни домакини на конгреса са били през 2023 – Нова Горица, Словения, 2018 – Заандам, Холандия, 2016 – Любляна, Словения, 2014 – Аделаида, Австралия, 2012 – Каен, Франция, 2010 – Кобе, Япония, 2008 – Грьонинген, Нидерландия, 2006 – Атина, Гърция, 2004 – Прага, Чехия и др.


България бе избрана за страна домакин на престижното събитие, което ще се проведе през август 2025 г. паралелно с традиционните XXVI Празници на калоферската дантела. Това ни изправя пред предизвикателството да отговорим на очакванията и да представим достойно България пред света на дантелното изкуство.
По традиция Празниците, както и Световният конгрес ще се проведат под патронажа на г-жа Десислава Радева, съпругата на Президента на Република България.


Заповядайте и станете част от финото изкуство на уловени емоции, вплетени в нишките на дантелата!