Новини Хотели

Растат приходите от туризъм в Пловдив

   
Растат приходите от туризъм в Пловдив

С 1% са се увеличили нощувките в хотелите и останалите места за настаняване в Пловдивска област през юни тази година в сравнение със същия месец на 2023-а, сочат данните на Териториалното статистическо бюро в Пловдив. 

62 300 души са пренощували в хотели, мотели, къмпинги, хижи и др., като по-голямата част от тях – над 75%, са българи. Повечето са нощували в 3 до 5-звездни хотели и средно са останали там по две нощи. 15 400 са чужденците, преспали в местните хотели. Над 67% от тях са нощували в 4 и 5-звездни места за настаняване и също са останали за по две нощувки. 

Като цяло чуждите туристи са предпочели по-високият клас хотели в областта, докато българите са заложилина преспиване и в по-нисък клас места за настаняване – с по 1, 2 и 3 звезди. Най-много са чужденците, дошли в Пловдивско от Турция, Испания, Германия, Израел и САЩ. 

Приходите от нощувки през юни месец достигат 9,3 млн. лв., като по-голямата част от приходите – 6,5 млн. лв., идват от български граждани. В сравнение със същия месец на миналата година приходите от нощувки са се увеличили с 8,5 на сто. 

Общият брой на нощувките в Пловдивска област са над 127 хиляди, с 0,8% повече, в сравнение с миналата година. От друга страна броят на местата за настаняване и леглата в тях е леко намалял.  Общата заетост в тях е над 34%, като традиционно тя е най-висока в хотелите с 4 и 5 звезди, следвани от тризвездните места за настаняване. Заетостта на легловата база се е повишила с почти 1%.