Новини Транспорт

Оригиналният Ориент Експрес се завръща през 2025 г.

   
Оригиналният Ориент Експрес се завръща през 2025 г.

Бляскавото завръщане на оригиналния влак Orient Express ще се случи през 2025 г. Управляван от марката Orient Express - част от хотелиерската група Accor, това ново издание на легендарния луксозен влак има връзка с миналото: включва 17 вагона от оригиналния Nostalgie-Istanbul-Orient-Express, открити в Полша през 2015 г.

Емблематичната влакова линия има сложна история - първият маршрут на Orient Express е открит през 1883 г., свързвайки Париж и Истанбул (тогава Константинопол) чрез влакове и фериботи. От този момент нататък редица оператори използват името Orient Express, пътувайки по различни маршрути, които пресичат Европа.

Това включва и Nostalgie-Istanbul-Orient-Express, който оперира през по-голямата част от 80-те години и включва пътуване на дълги разстояния от Париж до Токио.

Сега марката Orient Express възражда Nostalgie-Istanbul-Orient-Express, наемайки френския дизайнер Максим д'Анжак за експертно обновяване и актуализиране на оригиналните 17 вагона.

„Като се вмъкнах в обувките на неговите създатели - от Рене Пру до Сузан Лалик, се опитах да интерпретирам отново историята на този легендарен влак не само с носталгия, но и с желание да я разширя“, казва д'Анжак, цитиран от Travel + Leisure.

Това обяснява защо има дизайнът е смесица от асинхронни стилове. Във вагон-бара четири колони с бронзови капители поддържат стъклени куполи, под които има набор от банкети с фестони.

Във вагон-ресторанта гостите се докосват до класическа визия в стил арт деко, вдъхновена от самите влакове, с огледални тавани, панели и декорни мотиви, напомнящи за гоблените на илюстраторката от 20 век Сузане Лалик.

Апартаментите са малко по-съвременни - въпреки че са във винтидж цветова палитра, те предлагат причудлива геометрия от квадратни панели и кръгли огледала с променяща се перспектива, украсяващи стените.

 

„Някои гости ще си помислят, че влакът е построен през 30-те години на миналия век. Други ще видят, че това е модерна интерпретация, но ние обичаме да си играем с понятието време и наистина да заличаваме границата между минало и бъдеще“, казва вицепрезидентът на Orient Express Гийом де Сен Лажер.

Обновеният Orient Express ще направи две предварителни спирки под формата на завладяващи изложби в Париж от 17 до 21 октомври и след това в Маями Бийч в Design Miami от 30 ноември до 4 декември. Самият влак по план трябва да се върне на релсите в началото на 2025 г.

Докато чакате този голям дебют, следете другите предстоящи проекти на марката Orient Express: хотели в Рим, Венеция и Рияд, които ще създадат цял ​​свят от възможности за пътуване, свързани с легендарния влак.