Оферти

Магията на Елзас с полет от София

   
Магията на Елзас с полет от София

Градчета и селца, които сякаш са излезли от книга с приказки, средновековни замъци и крепости, накацали в планините, зелени долини, докъдето стига окото, живописни лозя, от които се произвеждат най-добрите вина в света. Не, това не е мечта, а невероятният пейзаж на Елзас, един от най-малките региони на Франция, способен да предизвика неповторими преживявания и незабравими спомени.
 
Маршрутът на винения път в Елзас се простира на 170 километра, минавайки през очарователни градчета от селски тип като Кайзерсберг, Егисхайм, Рикевир, Оберне, Рибовиле, Губвилер, Колмар и Молсхайм. В тези места, заобиколени от лозя и масиви, можете да намерите цялата елзаска душа: фахверкови къщи, балкони пълни с цветя и живописни улици и разбира се сърдечно гостоприемство.

Акценти в програмата:
  • Колмар - малката френска Венеция, прелестен град с много цветове, чията история датира още от 9 век, а днес градът се гордее и със славата си на столица на елзаското вино;
  • Мюлуз - впечатляващ град, спечелил си  титлата „град на изкуството и историята“ и втори по големина в региона;
  • Риквир - едно от най-красивите френски градчета, известно като „перлата в короната” или „живият символ” на Елзас;
  • Кайзерсберг - очарователно градче с калдъръмени улички и богато украсени дървени къщи. Стратегическото му местоположение съживява спомена за римският път, който свързва Елзас с Лотарингия;
  • Егисхайм - "Любимото село на Франция", спечелило не малко европейски и национални награди за флорална и улична декорация;
  • Страсбург - приказен френски град - космополитна столица на областта Елзас.
  • Базел - третият по големина град в Швейцария, разположен в големия завой на величествената река Рейн.
 ПРОГРАМА
 
•  16.09.2024г. - София 14:20 - Базел - Мюлуз - Фрайбург 15:50
•  20.09.2024г. - Базел - Мюлуз - Фрайбург 20:55 - София 00:10 (+1)
 
Полетно време към 01.04.2024. Полетната информация се потвърждава между 7 и 14 дни преди датата на отпътуване.


1 ДЕН: СОФИЯ - БАЗЕЛ - КОЛМАР
Среща с екскурзовода на групата на летище София в 12:20ч. Отпътуване с полет в 14:20ч.. Кацане в EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg в 15:50ч.
Отпътуване за Колмар (ок 45 мин. трансфер). Настаняване в хотела.  Кратка пешеходна разходка  в историческия център на град Колмар с екскурзовод на български език. Вечеря. Нощувка.

 
2 ДЕН: КОЛМАР
Закуска.
Пешеходна разходка  в историческия център на град Колмар с екскурзовод на български език. Разглеждане на приказните къщи от 17 и 18 век в квартала на кожарите – Къщата с главите и къща Пфистер, църквата Сен Мартен, бреговете на река Лаух, Кея дьо ла Поасонери, «Малката Венеция».
Колмар – наричан най-елзаския град в Елзас Това малко бижу, в подножието на планинската верига Вогези, е известено още като Малката Венеция: река Лаух и многобройните канали правят Колмар наистина магически, емоционален и изключителен заради богатството и разнообразието на своето историческо и архитектурно наследство. Със своите калдъръмени улички, стари квартали, цветни фахверкови къщи, скрити площади, Колмар предлага на посетителите си невероятен брой живописни гледки.
Свободно време за самостоятелно посещение на Музей на шоколада в Колмар, Музея на Бартолди – родната къща на архитекта на статуята на свободата в Ню Йорк, разходка с лодка, откриваща чудни гледки към цветните къщи, разположени по протежение на реката.
Нощувка.
 
3 ДЕН: ЗАМЪКА О’КЬОНИНГСБУРГ – РИКВИР - КАЙЗЕРСБЕРГ - ЕГИСХАЙМ
Закуска. Свободно време или по желание допълнителна екскурзия по Пътя на виното в Елзас (ЗАМЪКА О’КЬОНИГСБУРГ – РИКВИР - КАЙЗЕРСБЕРГ - ЕГИСХАЙМ) (30 км).
Посещение на великолепния замък Hаut Koenigsbourg със запазена средновековна атмосфера, построен на 700 метра надморска височина във френската планина Возг. От построяването си замъкът е бил постоянен свидетел на европейски конфликти и съперничество между лордове, крале и императори. Всеки от знаменитите му собственици през вековете е оставил своя отпечатък в историята и архитектурата на замъка. Кайзер Вилхелм ІІ (Kaiser Wilhelm II), отдаден на археологията и историята и  търсейки начини да подчертае принадлежността на Елзас към Германия, видял в замъка Кьонигсбург символ на западната граница на империята си. По тази причина решил да започне пълна реконструкция на замъка.
През 1937 г. замъкът е декор на филма „Голямата илюзия“ (La Grande Illusion) на Жан Реноар с Жан Габен и Дита Парло в главните роли, през лятото на 1956 г. тук са филмирани „Приключенията на Арсен Люпен“ (Les aventures d’Arsène Lupin) на Жак Бекер. Замъкът вдъхновил Питър Джаксън за цитаделата на Минас Трит от трилогията „Властелинът на пръстените“.
 
Отпътуване към Риквир - малък и романтичен град, сгушен между планините Возг и някои от най-известните лозя в Елзас. Наричат Риквир „живият символ на Елзас“ и неговата „перла в короната“ дължи просперитета си на известния сорт грозде Ризлинг. Градът остава незасегнат от двете световни войни. Затова и къщите от XV-XVI век са напълно запазени  и винаги украсени с много цветя.

Отпътуване за Кайзерсберг, който с многото си къщи от дърво, красивия си исторически център и руините на неговия замък, датиращ от XIII в. с изглед към града, грабва всеки посетител с чара си. Това красиво, цветно градче е родното място на доктор Алберт Швайцер (Носител на Нобелова награда за мир за1956г.).
 
Свободно време за разходка и снимки.
 
Отпътуване за Лапутроа за посещение на мандра за сирене. Три поколения в продължение на повече от 90 год. произвеждат сирена от френските региони Елзас и Лотарингия. Възможност за дегустация: френското сирене Мюнстер с чаша Gewurztraminer и селски хляб – Цена 16 лв.
Възможност за винена дегустация - Цена 24 лв. за 3 вида вина. 
 
Пътуването продължава към Егисхайм - приказно градче, напомнящо за рицарските времена в романите на Дюма.  На централния площад се намират замъкът на графовете Егисхайм, параклисът и фонтанът, със статуята на папа Лъв IX, като цялата тази  красота, сътворена от специфичната архитектура спечелва наградата "Любимо село на французите за 2013" .
Връщане в хотела. Нощувка.

 
4 ДЕН:СТРАСБУРГ
Свободно време. По желание целодневна екскурзия до Страсбург и Двореца на меденките в Гертвилер с допълнително заплащане – 110 лв. при мин. 15 туриста;

 
Отпътуване за Гертвилер. Посещение на Двореца на меденките ( 9:30-11:00ч.) - над двеста годишна традиция на неустоими аромати, коледни меденки, малки сладкиши, шоколад St Nicolas, флорентински, захарен фонтан, джинджифилови цветя, река от мед - един очарователен свят, достоен за Хензел и Гретел. За фамилия Фортвенгер това е традиция от 1768 г. Основана от Чарлз Фортвенгер, традицията е поета през 80-те години от Жерар Риш и след това от неговия син Стив. И сега тази страст на  повече от 3 века, продължава!
Отпътуване за Страсбург - сърцето на Стария континент   и столицата на Елзас. Тук се намират Европейският парламент, Съдът по правата на човека и Съветът на Европа.
Пешеходната разходка в центъра на града, започва от неговата очарователна катедрала - най-висшият израз на готическата архитектура, характеризираща се със своя 142-метров шпил и деликатен баланс между монументалност и декоративна финес. Романтичната разходка  продължава в Petite-France, старинния квартал на Страсбург, наследство на ЮНЕСКО, където типичните фахверкови къщи със скосени покриви се отразяват в каналите на реката, създавайки внушаваща атмосфера.
Свободно време за самостоятелна разходка и обяд в историческия център.
По желание обиколка на Страсбург с корабче (туристическа информация, чрез индивидуална аудио система се предлага на английски, немски, френски, руски, италиански , испански езици). Цена от 30 лв. (заява се при сключване на договора за пътуване)
Отпътуване за Колмар. Нощувка.
 
5 ДЕН: МЮЛУЗ – БАЗЕЛ – СОФИЯ 
Закуска. Освобождаване на стаите.
 Отпътуване за Мюлуз. 
Мюлуз е впечатляващ град, който със своите музеи си спечелва титлата „град на изкуството и историята“, дадена му от френското правителство. Мюлуз  е доказателство, че един индустриален град може да бъде и много  артистичен.
Разположен в южната част на Елзас, градът е втория по големина в региона.
Площадът на Съединението е сърцето на града, неговото име напомня присъединяването на Мюлуз към Франция през 1798 г. Най-красивите паметници на града се намират на площада, калвинистката църква -  една от най-високите протестантски религиозни сгради в Европа, Кметството и няколко интересни къщи, които оформят прекрасен ансамбъл. Мюлуз  е доказателство, че един индустриален град може да бъде и много  артистичен.
Пешеходна разходка с екскурзовод на български език в историческия център на града.
Свободно време за обяд.
Възможност за посещение на най-големия автомобилен музей в света - Музея на автомобила  Cité de l’Automobile. ( Входна такса 18 евро, заплаща се на място).
 https://www.musee-automobile.fr/en/
В него се помещава една от най-впечатляващите колекции от ретро автомобили в света, с около 500 автомобила вътре, включително някои от най-ранните Формула 1 машини и най-голямата колекция на Bugatti в света. Но историята за възникването на този музей е дори по-уникална и интригуваща от екземплярите, които могат да се  открият вътре.
 
Отпътуване за Базел. Пешеходна разходка в историческия център с екскурзовод. Свободно време.
Трансфер до летище  EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg.
Полет за София  в 20:55. Au revoir France! Кацане на летище София в 00:10 (+1).

За повече информация вижте ТУК.